AK Partili Şamil Tayyar, ‘üst yargıyla’ görüşmesini anlattı: Özgür Özel’in istifası butlan dosyasındaki baskıyı kaldırmış, ağırlıklı yorum şöyle

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, Yargıtay'ın CHP'nin 38. Olağan Kongresi'ne ilişkin vereceği karara dair üst yargı mensuplarıyla yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimleri paylaştı.

Tayyar, Özgür Özel ve arkadaşlarının partisinden istifa etmesinin yargıdaki psikolojik baskıyı ortadan kaldırdığını öne sürerek, davanın konusuz kaldığı yönünde ağırlıklı bir yorum bulunduğunu belirtti.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'ndeki süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Tayyar, kararın siyasi sonuçlarının ağır olacağı gerekçesiyle üyelerin başlangıçta baskı altında hissettiğini aktardı.

Tayyar, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Dün akşam. Üst yargıdan bazı dostlarla sohbetimiz oldu. Söz dönüp dolaşıp Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’ndeki “Mutlak Butlan” davasına geldi. Sohbetten anladıklarımı şöyle özetleyebilirim. Dosyayı görüşecek üyeler başlangıçta psikolojik baskı altındaymış. Çünkü, verecekleri karar ne olursa olsun siyasi sonuçları itibarıyla ağır bir karar olacak.”

İstifaların yargı üzerindeki etkisi ve karar beklentisi

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel ve ekibinin Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrılmasının dosya üzerindeki baskıyı azalttığını savunan Tayyar, bu gelişmenin karar sürecini değiştirdiğini iddia etti. Tayyar'a göre, istifalar sonrası verilecek kararların siyasete etkisi kalmadığı için dava konusuz hale gelmiş durumda.

Tayyar, mutlak butlan kararının bozulması ihtimaline karşı da bir değerlendirme yaparak, Özel'in istifa ettiği için başkanlığa geri dönemeyeceğini vurguladı. Tedbirin kalkması durumunda ise CHP yönetiminin yasal süre içinde kurultay düzenlemek zorunda kalacağını ifade eden Tayyar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özgür Özel ve arkadaşlarının CHP’den istifası, dosya üzerindeki baskıyı kaldırmış. Çünkü, verecekleri kararların istifa sonrası siyasete pek etkisi olmayacak. Ağırlıklı yorum, davanın konusuz kaldığı yönünde. Mutlak butlan kararı bozulsa bile Özel istifa ettiği için başkanlığa geri dönemeyecek. Tedbir kalkacağı için CHP yönetiminin yasal süre içinde kurultaya gitmesi gerekecek.”

Kararın bozulmayacağına kesin bakan Tayyar, davanın sahibinin de kalmadığını belirterek sürecin sonuna yaklaşıldığını dile getirdi. Kararın çıkış tarihi hakkında da tahminlerde bulunan Tayyar, ekim ayında sonuç beklenirken aksilik yaşanması halinde kasım ayının en geç tarih olduğunu kaydetti.

Tayyar, son olarak şunları söyledi:

“Peki karar bozulur mu? Pek sanmıyorum. Davanın sahibi de kalmadı sayılır. Karar ne zaman çıkar? Ekim ayında kararın çıkması bekleniyor. Aksilik oldu, terslik oldu, en geç Kasım’da kararın çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.”

İLGİLİ HABERLER