AK Parti'nin 2027 hedefleri fon krizine takıldı: Parti içinde tepkiler büyüyor

Kurmaylar, fon listesinin acilen açıklanmasını ve sorumluların tespit edilmesini isterken siyasi gündemin yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

Ak Parti'nin 2028 seçimlerine yönelik proje ve reform hazırlıkları, yatırım fonlarına ilişkin soruşturmanın yarattığı siyasi baskı nedeniyle askıya alındı. Parti yönetimi, kamu kurumlarında yaşanan ihmal ve suiistimal iddialarının yanı sıra örgütlü bir yapının varlığı ihtimalini de araştırma sürecine dahil ederken, krizin parti imajına verdiği zararın onarılması için acil adımlar bekleniyor.

Soruşturmanın başlangıcından bu yana geçen sürede tartışmalar sadece hukuki boyutta kalmayıp parti içi dinamikleri de etkiledi. Bazı kurmaylar, sınırlı sayıda kişinin usulsüzlükleri nedeniyle tüm teşkilatın zan altında bırakılmasına tepki gösteriyor. Ekonomim'den Besti Karalar'ın aktardığına göre, kulislere yansıyan rahatsızlık giderek artarken, fon krizinin 2027 reform yılı hedeflerini ve yeni anayasa çalışmalarını geri plana ittiği belirtiliyor.

Terörsüz Türkiye süreci, kapsamlı reform paketleri ve yeni anayasa çalışmaları gibi öncelikli gündem maddeleri, fon soruşturmasının gölgesinde kaldı. Özellikle ekim ayında meclis gündemine gelmesi beklenen anayasa değişikliği taslaklarının kasım ayına kadar tartışmaya açılmaması, parti içindeki huzursuzluğu derinleştirdi. Kurmaylar, soruşturmanın neticelendirilmeden diğer siyasi hedeflere odaklanmanın zorlaştığını savunuyor.

Milletvekillerinden sert çıkışlar ve liste talebi

Kulislerdeki endişeler kısa sürede kamuya açık sert eleştirilere dönüştü. TBMM Genel Kurulu'nda Ak Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Abdülhamit Gül, fon listesinin şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini vurguladı. İstanbul Milletvekili Serkan Bayram'ın "Utanıyorum" ifadesi ise parti içindeki tepkinin boyutunu gözler önüne seren en çarpıcı örneklerden biri oldu.

Ak Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, soruşturma sürecinde hiçbir ayrım yapılmayacağının altını çizdi. Elitaş, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Kimin bebesi, kimin oğlu, kimin çocuğu olursa olsun hiçbir ayrım yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu işe el attı. İnşallah gereğini yapacak”

Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya da soruşturma kapsamındaki iş insanları ve kamu görevlilerine yönelik sert bir uyarıda bulundu. Özkaya, haksız kazançların iadesi ve itiraf çağrısı yaparak şu açıklamayı yaptı:

“Açgözlü iş insanları ve onlarla iş yapan kamu görevlileri; acil olarak itiraf etmeli, pişmanlıklarını ifade etmeli ve haksız yollarla elde edilen tüm serveti Hazine/SPK'nın belirtilen hesabına iade etmelidir. Hiç kimsenin, unvanı veya konumu ne olursa olsun, bu ceza soruşturmasından kaçma şansı veya olasılığı yoktur”

Parti kulislerinde dolaşan iddialara göre, fon listesi yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılabilir. Yönetim kanadı, listenin açıklanmasıyla birlikte spekülasyonların son bulmasını ve siyasi enerjinin tekrar 2028 seçim hazırlıklarına ve reform çalışmalarına yönlendirilmesini amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER