Fon vurgunu iddialarının Türkiye siyasi gündemindeki yerini koruduğu dönemde, kamuoyunun bu konudaki beklentileri sayısal verilere dayandı. Asal Araştırma ve Danışmanlık tarafından yürütülen saha çalışması, vatandaşların şeffaflık ve hesap sorma konusundaki tutumunu net bir şekilde ortaya koydu.
4-10 Ekim 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilen ölçümde, katılımcılara fon vurgununa karışan kişilerin kimlik bilgilerinin ifşa edilip edilmeyeceği soruldu. Siyasi parti aidiyeti veya görev konumu gözetmeksizin isimlerin kamuoyuyla paylaşılmasını destekleyenlerin oranı yüzde 62 olarak kaydedildi.
Bu görüşün karşısında, söz konusu isimlerin yalnızca adli makamlar tarafından bilinmesi gerektiğini düşünenler yüzde 23,5'luk bir dilimi oluşturdu. İsimlerin hiçbir şekilde paylaşılmaması yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 6,4'te seyretti. Ankete yanıt vermeyen veya fikrini belirtmeyen katılımcıların payı yüzde 8,1 oldu.
Suçluların ceza alması beklentisi yüksek
Araştırmanın ikinci aşamasında odak noktası, sorumluların hukuki yaptırımlarla karşılaşması gerekliliğine kaydı. Fon vurgununda suç işlediği tespit edilen herkesin bedelini ödemesi gerektiğini belirten katılımcıların oranı yüzde 78,5'e ulaştı.
Suç işleyenlerin herhangi bir bedel ödememesi gerektiğini savunanların oranı yüzde 9 düzeyinde gerçekleşti. Kararsız kalan veya bu konuda fikri olmayan kesimin payı ise yüzde 12,5 olarak ölçüldü.
Türkiye genelinde 28 ilde yürütülen çalışma, 18 yaş ve üzeri 2 bin 20 kişiyle bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) yöntemiyle tamamlandı. Yüzde 95 güven düzeyine sahip araştırmanın hata payı artı-eksi 2,41 puan olarak açıklandı.