Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) İkinci Dairesince görevden uzaklaştırılan Bozova Cumhuriyet Savcısı Türkşad Kunthan Uçuk, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca resen başlatılan soruşturma çerçevesinde gözaltı talibatıyla aranıyordu. Avukatıyla birlikte Tekirdağ Adliyesine gelerek teslim olan Uçuk, savcılıkta ifade verdi.
Savunmasında video kaydının eski eşiyle WhatsApp üzerinden yaşadığı tartışma sırasında çekildiğini ve yalnızca ona gönderildiğini belirten Uçuk, görüntüleri basına kendisinin servis etmediğini ileri sürdü. İfadelerinin ardından adli kontrol talebiyle Tekirdağ 1. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen şüpheli savcı hakkında mahkeme kararını verdi.
Tekirdağ 1. Sulh Ceza Hakimliği, üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin bulunduğunu ve delillerin henüz tamamen toplanmadığını değerlendirerek Uçuk hakkında yurtdışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.
Uçuk, ifadesinde şu ifadeleri kullandı:
“Kesinlikle mensubu olduğum ve şerefle yapmakta olduğum Cumhuriyet Savcılığı ve hakimlerimize yönelik herhangi bir hakaret niyeti taşıyan bir video değildir. Bu video kesinlikle ben yayınlamadım herhangi bir basın sitesine servis etmedim”
HSK'dan üç aylık uzaklaştırma kararı
HSK İkinci Dairesi, Pınarhisar Cumhuriyet Savcılığı görevindeyken Bozova Cumhuriyet Savcılığına atanan Uçuk hakkında yürütülen adli ve idari soruşturma kapsamında daha önce tedbir kararı almıştı. Kurul müfettişlerinin talebi üzerine dosya, 18 Eylül'de gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda görüşülmüştü.
Toplantıda, Uçuk'un görevine devam etmesinin soruşturmanın sağlıklı şekilde ilerlemesine ve yargının güven ve itibarına zarar verebileceği değerlendirilmişti. HSK İkinci Dairesi, bu gerekçelerle Uçuk'un 3 ay süreyle geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına oy birliğiyle karar vermişti.