Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlenen basın toplantısında ekonomik tabloyu değerlendiren Günaydın, enflasyonun nedenlerini savaş ve depreme bağlamanın mantıksız olduğunu savundu. Ukrayna ve Rusya'daki düşük enflasyon oranlarına dikkat çeken vekil, iktidarın ekonomi politikalarının dış rantiye çıkarlarına hizmet ettiğini iddia etti.
Günaydın, kur korumalı mevduat uygulamasının geçmişteki ekonomi yönetiminin icadı olduğunu hatırlatarak Mehmet Şimşek'e yönelik ağır suçlamalarda bulundu. Vatandaşın satın alma gücündeki dramatik düşüşü ekmek ve benzin örnekleriyle anlatan Günaydın, şunları söyledi:
“Mehmet Şimşek'in yarattığı ekonominin üç yılda vatandaş üzerindeki etkisini ölçebileceğimiz en temel mesele; bir 200 TL koyalım. Bu 200 TL Haziran 2023'te 40 ekmek alıyordu, 10 litre benzin alıyordu. Aynı 200 lira Mehmet Şimşek'in üç yılı sonrasında bugün 11 ekmek alıyor. Yani her dört ekmeğimizden üçünü çalan sen ve senin ağababalarındır. 10 litreden 3 litreye benzin satın alma gücümüzü çalan sen ve senin ağababalarındır.”
Vergi gelirlerinin dörtte biri faize gidiyor
Hazine'nin saniyede 400 bin lira vergi topladığını ancak bunun 100 bin lirasının faiz ödemelerine gittiğini belirten Günaydın, bu düzenin vatandaşın sırtında yük oluşturduğunu ifade etti. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunun 7 trilyon lirayı aştığını, icra dosyası sayısının ise 26 milyona ulaştığını kaydeden vekil, sanayi üretiminin çöktüğünü ve tekstil ile otomotiv yan sanayinin yurt dışına kaydığını vurguladı.
Memur, emekli ve asgari ücretlinin alım gücünün çeyrek altın bazında nasıl eridiğini rakamlarla ortaya koyan Günaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir memur 489 lirayla 22 çeyrek altın alabiliyormuş. Şimdi aynı memur 70 bin lirayla 6 çeyrek altın alabiliyor. Memurun elinden 15 çeyrek altını kim çaldı? En düşük emekli aylığı, 332 liradan 23 bin 552 liraya çıkmış. 332 lira en düşük emekli aylığı alan kardeşimiz 11 çeyrek altın alabiliyormuş. Bugün 23 bin 552 lira aylık alan emekli kardeşimiz iki çeyrek altın ancak alabiliyor. Emeklinin dokuz çeyrek altınını kim çaldı? Bu memleketin gerçek meselesi budur. Bir de asgari ücretliye bakalım. Asgari ücret 318 liradan 28 bin liraya çıkmış. 14,5 çeyrek altın alabiliyorken 2,5 çeyrek altın alabiliyor. Asgari ücretli elinden 12 çeyrek altını kim çaldı? Çalanın kim olduğunu biliyoruz.”
Kira krizi ve dolar milyonerleri
Türkiye'de kira enflasyonunun yüzde 78 seviyesinde olduğunu ve vatandaşın barınma krizi yaşadığını dile getiren Günaydın, İstanbul'daki kira fiyatlarının semtlere göre 20 bin liradan 60 bin liraya kadar çıktığını belirtti. Açlık sınırının altında yaşayan 30 milyon insan bulunurken İsviçre merkezli UBS Bankası verilerine göre Türkiye'nin dolar milyoneri sayısında dünyada ikinci hızlı artışı gösterdiğini aktaran Günaydın, şu ifadeleri kullandı:
“Son 10 yılda 5 bin 650 kişi daha dolar milyoneri kulübüne katılmış. Toplam 93 bin kişi Türkiye'de dolar milyoneri. Sizce kimdir bu dolar milyonerleri? Bunlar yandaşlar mıdır? Bunlar yandaş ekonomisinin yarattığı rantiyeciler midir? Demek ki emeğiyle çalışan insanlar sürüm sürüm sürünürken diğer taraftan bir eli yağda, bir eli balda hiç çalışmadan dünyalığını yapan bir grup var.”
Çözümün YENİ Parti'de olduğunu belirten Günaydın, tarımdan sanayiye kadar tüm sektörlerde somut çözüm önerileri sunduklarını ve Anadolu'ya çıkarak bunu halka anlatacaklarını sözlerine ekledi.
Erken seçim ve Mansur Yavaş çıkışı
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günaydın, 2026 bütçesinin büyük kısmının vergi gelirlerinden oluştuğunu ve dolaylı vergilerin artarak devam edeceğini öne sürdü. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin ise Yavaş'ın denge politikası izleyeceğini ve dedikodulara prim vermeyeceğini belirtti.
Ekonomik kriz gerekçesiyle erken seçim çağrısı yapan Günaydın, iktidarın seçimi sadece kendi ihtiyaçlarına göre planladığını savundu. Yerel seçimlerin tekrarlanması gerektiğini belirten Günaydın, şunları kaydetti:
“Eğer yürekleri varsa yalnızca bu konuda olmak üzere hızlı bir anayasa değişikliği yapalım ve yerel seçimleri derhal tekrar edelim. Türkiye'deki bütün yerel seçimleri tekrar edelim. Bu kadar başlattığınız iftira kampanyası, bu kadar insanı tutukladınız, bu kadar yargılama süreçleri muhatap oldu bakalım vatandaş sizi haklı görüyor muymuş? Türkiye'nin her tarafında, Afyon'da da seçim yapalım, Aydın'da da seçim yapalım, Üsküdar'da da seçim yapalım, bakalım vatandaş kime oy veriyor. Yüreğiniz varsa derhal getirin bunu, imzalayalım ve yerel seçimleri yapalım.”