Hekim Birliği bakanlıkla görüştü: Gelirin yüzde 80'i sabit olsun

Sendika, ek ödeme sistemindeki belirsizliklere son verilmesini ve hekim gelirlerinin büyük bölümünün öngörülebilir hale getirilmesini talep etti.

Hekim Birliği Sendikası, sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük haklarına ilişkin taleplerini Sağlık Bakanlığı yetkililerine iletmek üzere Ankara'da bir araya geldi. Görüşmede nöbet ücretlerinden emeklilik haklarına kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeler yapıldı.

18 Eylül tarihinde gerçekleşen toplantıda Hekim Birliği adına Döner Sermaye Başkanı Hasan Baytar, Ek Ödeme Daire Başkanı Halil Beyazkendir ve Yatırım Planlama ve Enerji Verimliliği Daire Başkanı Özkan Arslan ile masaya oturuldu. Sahadan gelen şikayetler ve çözüm önerileri masaya yatırılırken, sendikanın beş temel mali talebi gündeme taşındı.

Gelir adaletsizliğine karşı somut teklif

Mevcut ek ödeme sisteminin hekimler arasında haksız gelir farklılıklarına yol açtığı ve sürdürülebilir olmadığı vurgulandı. Sendika yönetimi, hekimlerin gelecek ay alacakları maaşı hesaplayamadıkları bir sistemin mesleki motivasyonu düşürdüğünü belirtti.

Hekim Birliği konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Yıllık izin ve haklı mazeretler nedeniyle ek ödemelerde yaşanan kesintiler kaldırılmalı. Hekimlerin bir sonraki ay elde edeceği geliri öngöremediği bir ücret sisteminin sürdürülebilir olmadığı; toplam hekim gelirinin en az yüzde 80’inin sabit ve öngörülebilir olması, değişken teşvik/performans kısmının ise en fazla yüzde 20 düzeyinde tutulması gerektiği ifade edildi.”

Branş eşitsizlikleri ve performans bütçesi

Görüşmenin diğer önemli başlığı ise branşlar arasındaki ücret adaletsizliği oldu. Özellikle nitelikli ve emek yoğun işlemlerin yürütüldüğü bazı branşların, mevcut işlem listelerinde yeterince karşılık bulmadığı dile getirildi. Sağlık hizmetinin sadece işlem sayısıyla ölçülemeyeceği, işlemin riski, zorluğu ve harcanan sürenin de dikkate alınması gerektiği hatırlatıldı. Bakanlık yetkilileri, mevcut tabloların sahadan gelen geri bildirimlerle revize edilebileceğini belirtti.

Bireysel performans katsayısı uygulamasına ilişkin olarak ise Bakanlık yetkilileri, sistem için ayrı bir bütçe ayrılacağını ve düşük puan alan çalışandan kesinti yapılıp yüksek puana aktarım gibi bir uygulama olmayacağını kaydetti. Sendika, simülasyon çalışmaları tamamlandığında mali sonuçların daha net görüleceğini duyurdu.

Beş temel talep ve eylem takvimi

Hekim Birliği, 2008 öncesi ve sonrası göreve başlayan hekimler arasındaki emeklilik ve sosyal güvenlik farklarının giderilmesini de istedi. Sendika, Bakanlığa sunduğu beş temel mali talebi şöyle sıraladı:

"Nöbet ücretlerinin artırılması, ıllık izinlerdeki teşvik kesintilerinin kaldırılması, İkinci ve üçüncü basamakta teşvik oranının en az yüzde 36 olması, Sabit ek ödemenin en az iki kat artırılarak emekliliğe tam yansıtılması, Aile hekimlerinin vekâletsiz izinlerindeki mali kesintilerin kaldırılması, Yaklaşık bir yıldır süren görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine sendika, 1 Eylül'de başlattığı eylemlilik sürecini hızlandırma kararı aldı. İlk eylemler 28-29-30 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Ek ödeme ve ücret politikalarının belirleyicisi olarak yalnızca Sağlık Bakanlığını görmeyen sendika, konunun diğer paydaşlarını da devreye sokacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Millî Savunma Bakanlığından da görüşme talep edileceği açıklandı.

Hekim Birliği, süreçle ilgili kararlılığını şu sözlerle dile getirdi:

“Taleplerimiz karşılanıncaya kadar sendikal mücadelemizi aşamalı olarak sürdüreceğiz. Sahadaki sorunları, sağlık profesyonellerinin yaşadığı ekonomik kayıpları ve çözüm önerilerimizi ilgili kurumlara doğrudan aktarmaya devam edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER