İstanbul'da 15 kişi tutuklandı, Emir Sarıgül teslim oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada aralarında gazeteci Murat Ağırel'in de bulunduğu 15 kişi 'örgüte yardım' suçlamasıyla tutuklandı.

İstanbul'da "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin adli işlemleri tamamlandı. Savcılığın talebi doğrultusunda nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 17 kişiden 15'i hakkında tutuklama kararı verilirken, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturmayı yürüten savcılar, ifadelerin alınmasının ardından 15 şüpheli için tutuklama, iki şüpheli için ise adli kontrol talep etmişti. Hakimlik, tutuklama istenenlerin tamamını "örgüte yardım" gerekçesiyle cezaevine gönderdi. Adli kontrol uygulanan Cemil Vasken Barın ve Uğur Kurtulan ise tahliye edildi.

Tutuklanan isimler ve teslim olan şüpheli

Nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanmasına karar verilen kişiler arasında gazeteci Murat Ağırel, Aylin Kotil, Ömer Sarıgül, Sadullah Ergün, Volkan Aslanbaş, Zekeriya Yasemin, Zekai Erdem, Selim Daşdemir, Özgür Bölükbaşı, Cavidan Tanrah Artuner, Caner Baş, Cihan Durak, Cihat Salman, Bayram Özata ve Mehmet Ali Aslan bulunuyor.

Hakkında daha önce gözaltı kararı bulunan Emir Sarıgül ise avukatıyla birlikte emniyete giderek teslim oldu. Sarıgül'ün ifade işlemleri devam ediyor.

Soruşturmanın detayları ve iddialar

İddianamede yer alan bilgilere göre, Almanya vatandaşı K.P. ve M.B. isimli şahısların yurt içi ve yurt dışında kurdukları şirketler aracılığıyla kaynağı belirsiz yüksek miktarlı paraları akladıkları öne sürülüyor. Soruşturma dosyasında, 80 milyon avro tutarında sözleşme düzenlendiği, 100 milyon avroluk havale işlemi yapıldığı ve kamu gücü kullanılarak 1 milyar avroluk bir fonun kredi yoluyla yurt dışına çıkarılmasının vaat edildiği belirtiliyor. Ayrıca 1,5 milyon avro değerinde tekne satışı gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Daha önce Ömer Sarıgül, Aylin Kotil, Volkan Aslanbaş, Cavidan Tanrah Artuner ve Murat Ağırel hakkında gözaltı kararı verilmiş, subsequent operasyonlarla diğer şüpheliler de yakalanmıştı. YENİ Parti Milletvekili Mustafa Sarıgül hakkındaki iddiaların ise ayrı değerlendirilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderileceği kaydedildi.

İLGİLİ HABERLER