Kılıçdaroğlu: Yargının bağımsızlığına inanmıyorum, İmamoğlu görevinin başında olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'nun tutuksuz yargılanabileceğini belirterek yargı sisteminin tarafsız olmadığını savundu.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kuruluşunun 103. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında genel merkeze giderek Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Parti Sözcüsü Müslim Sarı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun durumu, muhalefet bloğundaki birlik meselesi ve Yeni Parti ile yaşanan gerilimler ele alındı.

Kılıçdaroğlu, İmamoğlu hakkındaki tutumunun değişmediğini vurgulayarak belediye başkanının tutuklanmasına karşı çıktığını belirtti. Lider, İmamoğlu'nun kamu görevini sürdürmesi gerektiğini ifade ederken yargı organlarına duyduğu güven eksikliğini de dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Ben Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına da karşı çıktım. Evini ziyaret ettiğim gün neler söylediysem, bugün de aynı şeyi söylüyorum. O tutarlılık devam ediyor. Tutuksuz yargılanabilirdi. Kamu görevi yapıyordu. Dolayısıyla o, görevinin başında olmalı. Bunu defalarca söyledim. ‘Yargının bağımsız ve tarafsız olduğuna inanıyor musunuz?’ derseniz, ‘Hayır, inanmıyorum’ diyorum. Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsız değil. Yargının ne bağımsızlığı, ne tarafsızlığı var.”

Muhalefette birlik çağrısı ve kişisel ikbal uyarısı

Görüşmede muhalefet partilerinin ortak hareket etmesi gerekliliğine de değinen Kılıçdaroğlu, siyasi hataların kan davasına dönüşmemesi gerektiğini kaydetti. CHP lideri, 103. yıl dönümünde beklenen birliğin sağlanamamasına dair değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu bu konudaki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Siyasette eksiklikler, hatalar olabilir. Bunlar kan davasına dönüştürülmemeli. Sonuçta insanoğluyuz. Hata insana özgü bir kavramdır zaten. Yeri geldiğinde otururuz, konuşuruz. Ülkenin sorunları sadece beni ilgilendirmiyor ki. Siyasetle, muhalefet partilerinin hepsini ilgilendiriyor. Muhalefetin birlik, bütünlük içinde hareket etmesi lazım. Örneğin 103. yıl dönümünde birlik, beraberlik içinde olmamız gerekirdi.”

Öztürk'ün aktardığı bilgilere göre Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 103. yıl etkinliklerine katılmamasının kendisinde bir kırgınlık yaratmadığını da belirtti.

CHP'den Yeni Parti'ye geçişlere sert tepki

Görüşmenin diğer ayağında CHP Sözcüsü Müslim Sarı, parti içerisindeki çift üyelik ve Yeni Parti'ye yönelik faaliyetlere ilişkin sert açıklamalarda bulundu. Sarı, hem CHP'de olup hem de başka bir parti için çalışanların durumunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Sarı, Öztürk'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Hem bir partinin içerisindesiniz, hem de bir başka parti için çalışıyorsunuz. Böyle bir şeyi kabul etmemiz söz konusu değil. Böyle bir durumu hiçbir parti kaldıramaz. CHP’nin ilçe başkanı, belediyenin grup başkanı ama benim ilçe başkanım ilçe grubunu yönetemiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Partimizde siyaset yapmayı tercih ediyorlarsa, CHP’nin kurumsal kimliğine uygun hareket etmelerini bekliyoruz. Örneğin CHP belediye meclis gruplarında, Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel’in ya da Yeni Parti’nin broşürleri, posterleri olamaz. Bu arkadaşlarımız başka bir siyasal partinin faaliyetlerine katılamazlar, başka bir siyasal partinin propagandasını yapamazlar ya da belediye meclis üyesi olup da ondan sonra CHP üyelerinin istifa etmesi için baskı oluşturamazlar. Bu kurumsal kimlik içinde hareket etmelerini, eğer bunu yapamayacaklarsa da bir an önce yollarını ayırmalarını bekliyoruz. Belediye başkanlarımızı toplantıya çağıracağız. Arkadaşlarımızın siyasal aidiyetlerini net olarak göreceğiz.”

Sarı ayrıca, CHP'den seçilen bazı başkan ve meclis üyelerinin Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) geçişlerinin önlenmesi amacıyla Yeni Parti ile iş birliği yapılabileceği mesajını verdi.

İLGİLİ HABERLER