Memur ve emekliyi bekleyen Temmuz kâbusu

Temmuz zammı öncesi yapılan hesaplamalar, toplu sözleşme nedeniyle memur ve emeklisinin maaş artışının resmi enflasyonun 4,20 puan gerisinde kalacağını ortaya koyuyor.

Temmuz zammı öncesi yapılan hesaplamalar, toplu sözleşme nedeniyle memur ve emeklisinin maaş artışının resmi enflasyonun 4,20 puan gerisinde kalacağını ortaya koyuyor.

Temmuz ayında maaşları yeniden belirlenecek milyonlarca memur ve memur emeklisini endişelendiren bir hesaplama ortaya çıktı. Yılın ilk beş aylık verilerine göre, memurların alacağı zam oranı ile gerçekleşen resmi enflasyon arasındaki farkın yüzde 4,20'ye ulaştığı, bu durumun toplu sözleşme sisteminden kaynaklandığı belirtiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre beş aylık kümülatif enflasyon yüzde 16,60 seviyesine yükseldi. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına doğrudan yansıyacak net artışı ifade ederken, memurlar için durum farklı bir seyir izliyor.

Yürürlükteki toplu sözleşme hükümleri gereği, memurlar ve memur emeklileri için beş aylık dönem sonunda hak edilen zam oranı yüzde 12,40'ta kaldı. SGK Uzmanı İsa Karakaş, bu durumun memurları resmi enflasyon karşısında bile ezilme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını savundu.

"Mevcut toplu sözleşme düzeneği, memur emeklisinin kaşığını daha masaya oturmadan elinden almaktadır"

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan beklentiler, haziran ayı enflasyonunun yüzde 1,52 civarında gelebileceğine işaret ediyor. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda 6 aylık toplam enflasyonun yüzde 18,37'ye ulaşması bekleniyor.

Ekonomik veriler ışığında yapılan projeksiyonlara göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 17,5 ile 18,5 bandında şekilleneceği öngörülüyor. Bu senaryoda memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı ile toplu sözleşme zammı dahil alacağı toplam artışın yüzde 14 seviyesinde kalacağı hesaplanıyor.

"Toplu sözleşmede ne varsa, o kadar"

Ankara kulislerinde, memur emeklilerine yönelik yeni bir seyyanen zam düzenlemesi ihtimalinin oldukça zayıfladığı konuşuluyor. Karakaş, ilk açıklandığında 8 bin 77 TL olan seyyanen zammın bugünkü kümülatif değerinin 22 bin TL'yi aştığını belirterek, bu ödemenin yapılmaması durumunda maaşlarda büyük bir kayıp yaşanacağını vurguladı.

Mevcut izlenimlerin ek bir iyileştirme yapılmayacağı yönünde olduğunu belirten Karakaş, en düşük memur emeklisi maaşının temmuz ayında en fazla 31 bin 790 TL civarında kalmasının kuvvetle muhtemel olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER