Emekli maaşlarına yapılacak düzenlemelerin kapsamı ve hesaplama kriterleri kamuoyunun gündeminde yer alırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Düzenlemenin tüm emeklileri kapsayacağını ifade eden Şimşek, maaş artışlarının belirlenmesinde yaş ve prim ödeme gün sayısının esas alınmasının doğru olacağını vurguladı. Bakan Şimşek, seyyanen artışlarda da bu hususun gözetileceğini kaydetti.
Türkiye Gazetesi'ndeki yazısında Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında emeklilik maddelerini inceleyen SGK Uzmanı İsa Karakaş, mevcut sistekte çalıştıkça maaşın erimesi olarak nitelendirilen durumun son bulup bulmayacağına odaklandı. Karakaş, programda sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi amacıyla kişilerin daha uzun süre istihdamda kalmasını teşvik eden ve hakkaniyeti önceleyen düzenlemelere yer verildiğini hatırlattı. Bu hedefin programa göre önümüzdeki sene içinde hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Karakaş, Aylık Bağlama Oranı (ABO) formülünün önemine dikkat çekti.
SSK emeklilik aylığının ortalama aylık kazanç ile ABO formülü üzerinden hesaplandığını anlatan Karakaş, mevcut sistemin tersine çevrilmesi durumunda emekliliği gelenlerin bile çalıştıkça maaşlarının artacağını ve bu sayede sistemde daha uzun süre kalacaklarını ifade etti. Özellikle SSK ve Bağ-Kur sigortalılarının çalıştıkça yüksek emekli maaşı almasına yönelik yasal düzenleme beklentisinin milyonlarca çalışan tarafından paylaşıldığını dile getiren Karakaş, masada tutulan yeni formüllere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Önümüzdeki dönemlerde kısmi emeklilik ile normal emeklilik için iki ayrı emeklilik taban maaşı uygulamasına gidilebilir. Ayrıca 25 yıldan sonraki çalışmalarda her bir yıl için ABO’da ilave artışlar öngören yeni bir sistem hayata geçirilebilecektir.”