TOKİ borçlularına yüzde 25 indirim: Başvurular 22 Eylül'de başlıyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, geri ödemeleri devam eden konut ve iş yeri alıcıları için peşin ödeme kampanyası başlatıyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) düzenlediği yeni kampanya kapsamında, borcunu erken kapatmak isteyen vatandaşlara mevcut borç bakiyesi üzerinden yüzde 25 oranında indirim uygulanacak. Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda hayata geçirilen uygulama, 228 bin konut ve iş yeri alıcısını kapsayacak.

Kampanya başvuruları 22 Eylül tarihinde başlayacak ve 19 Ekim tarihine kadar devam edecek. Bu süre zarfında satış işlemlerinin yürütüldüğü bankalara başvuru yapılabilecek. Borç kapatma tarihi itibarıyla oluşacak güncel borç bakiyesi de aynı tarihler arasında ilgili bankalardan öğrenilebilecek. Kampanya süresinin dolmasının ardından yapılacak borç kapatma veya kısmi ödemelerde indirim hakkı bulunmayacak.

Kısmi ödeme yapanlara da kolaylık sağlanacak

Borcunun tamamını tek seferde ödeme imkanı olmayan alıcılar için de özel bir düzenleme getirildi. Buna göre, borç bakiyesinin en az yüzde 25'i kadar peşin ödeme yapanlara, yaptıkları ödeme tutarı üzerinden yine yüzde 25 indirim uygulanacak. Alıcılar, borçlarını kapatmak amacıyla gayrimenkul satış sözleşmesini imzaladıkları aracı bankalardan konut kredisi kullanma seçeneğine de sahip olacak.

Kampanyadan yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Geri ödeme taksitleri en geç Haziran 2025 sonuna kadar başlamış olan konut ve iş yeri alıcıları bu haktan faydalanabilecek. Başvuru esnasında, borcun kapatılacağı aya ait taksitlerin ödenmiş olması zorunlu. Ayrıca, geçmiş dönemlere ait taksit veya emlak vergisi borcu bulunmaması şartı aranacak. Kalan taksit sayısı 12 ay veya daha az olan alıcılar ise kampanya kapsamı dışında bırakıldı.

Kat mülkiyeti kurulmuş projelerde kampanyadan yararlanarak borcunun tamamını kapatan alıcılara tapuları teslim edilecek. Tapu işlemleri için bankaya başvuru yapacak kişilerin, ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge ile DASK poliçesini yanlarında bulundurmaları gerekecek.

İLGİLİ HABERLER