Başkan Sürekli, İZDEDA ile görüştü: Depremzedelerin çekimser yaklaştığı konular açıklığa kavuştu

TAKİP ET

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Yönetim Kurulu ile bir araya geldi. Depremzedelerin çekinceyle yaklaştığı kura konusuna değinen Sürekli, hiçbir şekilde mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirlerin özenle alınacağının altını çizdi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Yönetim Kurulu ve AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın toplantısından sonra açıklamalarda bulunuldu. Depremzedelerin çekinceyle yaklaştığı kura konusuna yönelik açıklama yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, “Konutlar yapıldıktan sonra çekilecek olan kura nedeniyle depremzedeler tedirginlik yaşıyor. Kura nasıl yapılacak? Eski katlarımızda oturabilecek miyiz? Cephelerimiz aynı mı olacak? Soruları soruluyordu. Kura çekimleri mümkün olduğunca eski cepheye ve eski katlara göre yapılacak. Bakanlık, kurada bir mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirleri özenle alacak” dedi.



“Sorunları çözme aşamasında iyi bir noktadayız”
Sürekli, depremin başından beri İzmir bir İzmirli duruşu gerçekleştirdiğini söyleyerek genel ve yerel idare, depremzedeler ve İzmirli vatandaşlarla beraber olumlu bir duruş sergilendiğine dikkat çekti. Sürekli, sorunları çözme aşamasında iyi bir noktada olduklarını vurguladı.
"Proje alanında tek bir vade ve faiz uygulanacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir’e geldikten sonra kararlaştırılan hususları belirten Sürekli, “Özellikle proje alanı ve alanı dışında farklı talepler ve sorunlar vardı. Bunlardan en önemlilerinden birisi proje alanında farklı kredi vadesi ve faizleri uygulanması söz konusuydu. Bu konuda bir mutabakat oldu ve proje alanında tek bir vade 1 yıl ödemeyiz 19 yıl yani 1+19. Faiz oranı da yüzde 10 gibi bir rakamla mutabakat oluştu. Konunun detaylarıyla ilgili bakanlık çalıyor” dedi.
“Talep halinde gerekli çalışmayı yapılacak”
Maliyelerin düşürülmesi açısından çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Sürekli, binaları yıkılmayan az ya da orta hasarlı binaların talep halinde yapılabileceğini aktardı ve şunları söyledi:
“Proje alanı dışında depremden etkilenen, yıkılan ağır orta ve az hasarlılar içinde 79 bin bağımsız bölükten bahsediyoruz. Bakanlık inşaat yapımı konusunda gerek proje desteği gerek ruhsat alımı konusunda gerekse de talep halinde yapım aşamasında gerekli çalışmayı yapacak. Bakanlık talep halinde proje alanı dışındaki konutları da yapacak. Bu maliyette bir avantaj sağlıyor, biz bunu daha evvel dile getirdik. İBB Başkanı Tunç Soyer ve AK Parti Grup Başkanvekilimiz Özgür Hızal ile beraber il başkanlığımızda yapılan görüşmede İBB’nin elini altına koyması gerektiğini İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin konut yapımına el atmalı demiştik. Sadece depremzedelere değil, İzmir genelinde bir kentsel dönüşümde bakanlığın da destek vereceğini söyledik. O taraftan bu yönde ses çıkmadı ve bizim bakanlığımız kararı verdi.”
“Bu konunun üzerinde çalışacağız”
Sürekli, son olarak, “Proje alanında çok önemli bir talep vardı. Proje alanında yer alanların rezerv alanda da konut alınmasını sağlanması için. Bu konuda biz siyasiler olarak da olumlu görüşmelerimizi bakanımıza aktardık ve bakanımız bu konuda çalışma yapılmasını söyledi. Bu konunun da üzerinde çalışacağız” diye konuştu.
Özkan, “İnşaat herkesin iştahını kabartıyor”
İZDEDA Başkanı Haydar Özkan ise, “Bakanımız ile yaptığımız görüşmede bunu 15 yıl olarak belirledi, bizde ısrarcı olduk. 1 yıl ödemesiz 19 yıl geri ödemeli kredi verilecek. Bu proje alnında bulunan az, orta ve ağır hasarlılar için geçerli. Bu konuda içimiz rahat. Proje alanı dışındaki inşaatlar ile ilgili bakanımızın endişeleri vardı. İnşaat herkesin iştahını kabartıyor, her ilden müteahhitler geliyor. Daha önceki K planları ve emsal artışı bizim lehimize olacak. Bugün depremzedelerin ancak yarın müteahhit zedeler olmamak için önemli bir hamleydi. Proje alanı dışındaki kredi için Necip Nasır vekilimiz söz vermişti. Şu anda sadece ıfır faizli kredi konumuz kaldı. Bizim demir ve çimento da KDV indirimi talebimizi vardı bu da gündemde umarım bizim istediğimiz şekilde sonuçlanır" ifadelerini kullandı.