Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Toprak, "Hileli ürün ifşası rafa kaldırıldı"

TAKİP ET

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, gıda enflasyonundan kaynaklı olarak insanların taklit ürünlere isteyerek ya da istemeyerek ulaştığını aktararak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Taklit ve tağşiş ifşasına denetlemeleri arttırarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-Gıda enflasyonunun arttığı bu dönemlerde insanların ister istemez taklit ürünlere yönelebildiğinin altını çizen Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Uğur Toprak, taklit ve tağşiş ifşasının denetimleri arttırarak yayımlanmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti.
“Denetimlerin artması için gıda mühendisleri bakanlıkta istihdam etmeli”    
Halk ekmek günlerinde insanların saatlerce sıra beklediğine, hangi ürünün nerede ucuz olduğunu araştırdıklarına dikkat çeken Toprak, “Bu dönemlerde taklit ürünler daha çok ortaya çıkıyor ve gıda ile ilgili çeşitli zehirlenmeler yaşanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı son 1 yıldır taklit tağşiş ürünlerinin listesini yayımlamıyor. Biz bu ifşaların güzel olduğunu; ama daha da arttırılması gerekiyor. Yaptırımlarda para cezası arttırılmalı, hapis cezası ve meslekten men cezaları istiyorduk. Taklit ve tağşiş ifşası rafa kaldırıldı. Bu denetimlerin arttırılıp, ifşaların daha da artması için başta gıda mühendisi olmak üzere bakanlık bünyesinde istihdam etmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.
“Artış bekliyoruz, bu görünen bir şey”
Toprak girdi fiyatlarının artması nedeniyle ürünlerin de zamlandığına değinerek şunları söyledi:
“Pandemi ile beraber tüm dünyada gıda enflasyonu artmış durumda; ama ülkemizdeki artış dünya ortalamasından oldukça yüksekte. Yaz aylarında bile salatalık yüzde 128 zam ile satıldı. Gıda enflasyonunun doğru tarım ve gıda politikaları uygulanmadan çözüleceğini düşünmek abest-i iştigal olur. Burada yapılması gereken; yerli ve milli üretimin gereklilikleri yerine getirilmeli, başta yerli tohumları kullanarak kooperatifçiliği desteklemeliyiz. Sadece üretim kooperatifçiliği değil, dağıtıcı ve tüketici kooperatifçiliği de desteklenmeli. Artış bekliyoruz, bu görünen bir şey. İki senedir gıda enflasyonu sürekli artış gösteriyor. Geçmiş dönemde yangınlar yaşadık, burada tarım araziler, seralar zarar gördü ve arıcılıkta da sıkıntı yaşadık. Bunların hepsi üretimi azaltıyor ve köyden kente göz artıyor. Bu faktörler oldukça gıda enflasyonunun düşmesini bekleyemeyiz.”