Kıraner, "7/24 çalışan kreş yapılmasını talep ediyoruz"

TAKİP ET

12 Mayıs Hemşireler Günüyle ilgili Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz görüşlerini bildirdi. Kıraner, 'Her hastaneye mutlaka 7/24 çalışan kreş yapılmasını talep diyoruz' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-12 Mayıs Hemşireler Günüyle ilgili GERÇEK HABERCİ’ ye görüşlerini söyleyen Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği Başkanı Ebru Kıraner, her hastanede mutlaka kreş olması gerektiğini vurgulayarak, “7/24 çalışan kreş yapılmasını talep ediyoruz. 24 saatlik nöbetlerin son bulması gerekiyor, bu hem hasta güvenliği açısından hem de sağlık çalışanının sağlığı açısından önemli” diye konuştu.
“Ek ödemeler bizlere problemler çıkartıyor”
Hemşirelerin bekleyen birçok problemimi olduğunu dile getiren Kıraner, “Yoğun Bakım Hemşireleri  adına cümle kuracak olursam öncelikle hemşire sayısındaki yetersizliği vurgulamak istiyorum, atama sayılarının mutlaka arttırılması gerekiyor. Ek ödemeler bizlere problemler çıkartıyor.  Vatandaş genelde bizim yüksel miktarda ek ödeme ya da çift maaş aldığımızı düşünüyor; ama hemşireler ne yazık ki 20-30TL civarında komik rakamlar aldılar” ifadelerini kullandı.
“Hemşire maaşları üç parçaya bölünüyor”
Kıraner, Hemşire maaşlarının üç parçaya bölündüğünü sadece bir tanesinin emekliliğe yansıdığının altını çizerek, “Hiçbir zaman önümüzdeki ay ne kadar maaş alacağımızı bilemiyoruz, sağlık çalışanlarının büyük çoğunluğu bu sorunu yaşıyor. Bizim burada söylemek istediğimiz insan onuruna yakışır ve temel ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz tek bir maaş yatması” dedi.
“Pandemiyle beraber sorunlarımız belirginleşti”
Hemşirelerin bugüne kadar yok sayılmaları ve görmezden gelinen hakları olduğunu söyleyen SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz da şöyle konuştu:
“Pandemi öncesinde de 3600 ek gösterge ve kreş hakkı gibi söylemlerimiz vardı. Bununla beraber performans adı altında emek sömürüsü altında parça parça verilen maaşlar. Bunların hepsi pandemiden önce de talebimizde, pandemiyle beraber de bu sorunlarımız belirginleşti. Pandemi nedeniyle çoğu kamu kurumu 6 saatlik çalışmaya döndü ve dönüşümlü çalıştılar; ama maalesef böyle bir sistem sağlık çalışanlarına hiç gelmedi. Yıllık izin haklarımız kaldırıldı, emekli olmak isteyenler emekli olamadı. Hem bu kadar baskı altında tükenmişlikle çalışırken kamuda çalışanlara uygulanan kolaylaştırıcı sistemler maalesef sağlık emekçilerine uygulanmadı.  Pandemi sürecinde haklarımız arttırılması gerekirken daha fazla tırpanlandı. Nöbet ücretlerimiz bir şekilde kesildi, yüzde 3.5 aldığımız zamlar vergiyle gitti.”