MOTO KURYE KAZALARINI ÖNLEMENİN YOLU, DAHA FAZLA DENETİM VE EĞİTİMDEN GEÇİYOR

TAKİP ET

İnsanların gün geçtikçe artan internet üzerinden alışveriş alışkanlıklarına, son bir yıldır pandemi koşulları da eklenince motosiklet ile taşımacılık oldukça yaygınlaştı. Yiyecek-içecek, market alışverişi, değerli evrak ve paketlerin özellikle kent içi taşımacılığında tercih edilen motosiklet kullanımında artan yoğunluğa paralel olarak sürücü hataları ve kazalar, yaralanmalar ve can kayıplarında da artış yaşanmaya başladı. 

Diğer taşıtlara göre daha seri olması nedeniyle tercih edilen bu araçlarda yaşanan kazalar ve buna bağlı yaşanan can kayıplarının önemli nedenlerini denetimsizlik ve ihmaller oluşturuyor.  

Sipariş edilenin bir an önce gelmesine yönelik vatandaşlar tarafından iletilen taleplere, bazı yemek firmalarının verdiği siparişin belli bir süre içinde (30 dakika vb.) teslim edilmesi gibi taahhütler eklenince, bu tür araçların trafikteki kuraldışı hareketlerine de davetiye çıkarılıyor. Siparişin alınması, hazırlanması, kuryeye teslim edilmesi ve kuryenin de siparişi teslim etmesi sırasında geçen zamanın toplam süreye dâhil olması ve gecikme olduğunda sipariş bedelinin kuryenin ücretinden kesilmesi gibi uygulamalar çok tehlikeli sonuçlara neden olmaktadır. Bu tür durumlarda kuryeye aslında, “ücretinden kesilmesini istemiyorsan kural ihlali de dâhil ne yaparsan yap, siparişi zamanında yetiştir” denilmektedir. 

Bu tür siparişlerin özellikle akşam iş çıkışı yoğunluğuna denk gelmesi ayrı bir kriz oluşturmakta, siparişin bir an önce yetiştirilmesi baskısı ciddi anlamda kazalara neden olmaktadır.

Artan motorlu kurye taleplerinin karşılanabilmesi için, bu konuda ehliyeti olmayan ve güvenli sürüş eğitimi almamış kişilerin de bu alanda çalışmaya başladığı görülmektedir. Artan yoğunluğa karşın motosiklet kazalarının azaltılması amacıyla aşağıda belirttiğimiz önerileri kamuoyunun dikkatine sunarız: 

1.    Kurumlar, motosiklet kurye olarak çalıştıracakları kişilerde mutlaka kullanılan aracın sınıfına uygun sürücü belgesi aramalı, bu sürücüleri çalıştırmadan önce güvenli sürüş tekniği eğitimi almalarını sağlamalıdır. 
2.    Moto kurye olarak çalışacak kişilerin sigortaları mutlaka yapılmalıdır. 
3.    Sürücüler üzerinde tehlikeli bir baskı oluşturan belirli sürede teslim taahhüdü gibi uygulamalara derhal son verilmelidir. 
4.    Bu alanda kullanılan motosikletlerin üzerinde hatalı sürüşte aranacak çalışır durumda bir telefon numarası bulundurulmalıdır. 
5.    Moto kuryelerin üzerinde hangi firma adına çalıştıkları, sürücü belgesi, sigorta belgesi vb. belgeler bulundurulması zorunlu olmalı, trafik denetimlerinde bu belgeler aranmalıdır. 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, bu çerçevede, hizmetin sağlıklı sürdürülebilirliği ile sürücü ve yaya güvenliğinin sağlanması doğrultusunda ilgili makamlarca gerekli adımların atılması çağrısında bulunuyoruz.