Özgür Özel: Çiftçiye 'Al ananı da git' diyen değil, efendisi diyen Cumhurbaşkanı olacak

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa'da üzüm üreticileriyle buluşarak artan maliyetleri ve AKP iktidarının tarım politikalarını eleştirdi.

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Çağrışan Mahallesi'nde üzüm üreticileriyle bir araya geldi. Geçtiğimiz ay Bursa’daki çiftçilerin sorunlarını görünür kıldıklarını hatırlatan Özel, Türkiye çapında yaptıkları konuşmaların ses getirdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişte kullandığı "Al ananı da git" sözlerini hatırlatan Özel, YENİ Parti’nin yeni döneminde ve olası iktidarında çiftçinin derdini dinleyen bir yönetim anlayışı sergileyeceklerini vurguladı. Özel, çiftçinin yakasına yapışıp şikayet ettiğinde tepki gösteren bir anlayış yerine, çiftçiyi milletin efendisi olarak gören bir cumhurbaşkanlığı modeli vadetti.

Özel, bölgedeki ekonomik tabloyu somut verilerle anlattı. Manisa’nın Hacıhaliller Köyü’nden olduğunu belirten ve ailesinin çekirdeksiz kuru üzüm ürettiğini ifade eden Özel, Alaşehir’de sofralık, Mudanya’da ise siyah üzüm yetiştirildiğine dikkat çekti. Üzümün doludan veya selden zarar görmesi durumunda şaraplık veya alkol fabrikasına düşük fiyata satılmak zorunda kalındığını, bu durumun çiftçinin emeğini ziyan ettiğini söyledi.

Özel, şöyle devam etti:

“Alkollük üzümün geçen sene kilosu 20 liraydı arkadaşlar. Şimdi bu elimdeki, arkadaşlar görsünler, bu Türkiye’nin en güzel sofralık üzümlerinden biri. Adı Çağrışan Karası. Bu üzüm halde bu sene 25 liraya satılıyor. Doğru mu? Geçen sene yani sele kapılmış, çere - çöpe karışmış, alkol üretilmek için satılan üzüm 20 liraydı, ki geçen sene mazot 50 liraydı. Şimdi mazot 98 lira ve bu üzümünüz Çağrışan Karası 25 liraya satılıyor. Daha biz kime ne anlatacağız? Geçen sene 2,5 kilo şaraplık üzüm 1 litre mazot alıyordu. Bu sene 4 kilo Çağrışan Karası 1 litre mazot alıyor. Daha kime ne anlatalım? Durumun vahameti bu kadar ortada.”

Üretim maliyeti satış fiyatına eşit

Çağrışan Karası üzümünün dönümünde yaklaşık 25 kök bulunduğunu belirten Özel, işçilik ve kesim maliyetleri düşünüldüğünde hasadın kilo başına 12 liraya mal olduğunu hesapladı. Traktör yüklemesi ve pazarlama masrafları eklendiğinde toplam maliyetin 25 lirayı bulduğunu, ancak alıcıların ürünü yine de 25 liradan almaya çalıştığını ifade ederek geçinmenin imkansız hale geldiğini dile getirdi.

Özel, Türkiye’deki en büyük sorunlardan birinin çiftçi yaşının yükselmesi olduğunu kaydetti. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldiğinde 36 olan ortalama çiftçi yaşının bugün 57-58’e çıktığını belirten Özel, gençlerin çiftçiliği bırakıp asgari ücretli işlere yöneldiğini söyledi.

Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Avrupa’nın gıda enflasyonu yüzde 0,9’a düşmüş. Bizim gıda enflasyonumuz yüzde 30. Biz üretiyoruz, bizim toprağımız verimli, bizim çiftçimiz var, bizim ekipmanımız var. Bizim burada adamı toprağa ters diksen düz çıkar, bu kadar verimli topraklarımız var. Ama Avrupa’nın bütün ülkelerinde geçen sene 100 lira olan 100 sene 101 lira değil. Bizde 100 lira olan mal ortalama 130 lira. Ama gerçek anlamda, gerçek enflasyon 150 lira, 160 lira. Bu yüzden büyük bir sıkıntıyla karşı karşıyayız.”

Kredi ve sigorta sistemindeki aksaklıklar

Çiftçilerin kredi alma süreçlerinde yaşadığı zorluklara da değinen Özel, bankaların memur kefil veya tapu ipotegi istediğini, Tarsim sigortasının ise afet durumlarında yeterli koruma sağlamadığını öne sürdü. Sigorta şirketlerinin afetleri kapsam dışı bırakarak veya geçen seneki fiyatlardan ödeme yaparak çiftçiyi borcuyla baş başa bıraktığını iddia etti.

Çözüm önerilerini sıralayan Özel, planlı üretim, doğru ürün-teşvik eşleşmesi ve devlet destekli soğuk hava depolama ile lisanslı alım sistemini savundu. Aracıların sömürüsüne son verecek, alım garantili ve düşük faizli kredi sağlayan yeni bir tarım dönemi başlatılması gerektiğini belirtti.

Erdoğan’ın sözlerini tekrar hatırlatan Özel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün değer veren yaklaşımını referans göstererek AK Parti’nin "kara düzenine" karşı yeni bir düzen geleceklerini söyledi. Finlandiya gibi ülkelerde cep telefonu üretilebileceğini ancak Bursa’nın incir, üzüm, kestane gibi stratejik tarım ürünlerinin dünyada başka yerde yetişmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Özel, kişisel deneyimlerinden de bahsederek tarladaki alın terinin kıymetini bildiğini ifade etti:

“Ben partimin Genel Başkanı olarak ben bağ arasından geliyorum. Ben pamuk tarlasından geliyorum. Ben 12 yaşında Ford 3000 traktörün üzerinde kültivatör çekmekten geliyorum. Ben akşamleyin damda hayvanın pisliğini kürekten geliyorum. Ben süt sağlamaktan geliyorum. Ben tarlada alın teri döken insanların emeğini biliyorum. Ben Bahçıvan Abdullah Aga’nın torunuyum. Size ant olsun ki yüzünüzü güldüreceğiz. Ant olsun.”

Bursa’dan Tarım Bakanı çıkaracaklarını ve hemşerisi olarak çiftçilerin yüzünü güldüreceklerini belirten Özel, sanayide hak edilen yere gelinmesi ve emeğin karşılığının verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER