Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko arasında oynanan, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off yarı final serisi üçüncü maçından sonra yaşanan hakem tartışmaları Aytuğ Ekti’nin kariyerine nokta koymasıyla devam etti.
Anadolu Efes’in 97-91 kazandığı maçtaki kararları tartışma yaratan hakem üçlüsünün, Türkiye Basketbol Federasyonu MHK’sı tarafından sezon sonuna kadar dinlendirileceği açıklanmıştı.
Fenerbahçe Kulübü, maçın ardından “Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan maç sonucunu tayin eden hakemlerin açıklamasını bekliyoruz” başlıklı bir açıklama yayınlamıştı. Sarı lacivertlilerin duyurusunda, “Bu maçta, ilgili hakemlerin ortaya koyduğu tavrın sebebini, motivasyonlarının kaynağını ve yaşanan rezilliğin açıklamasını Türkiye Basketbol Federasyonu'ndan ivedilikle bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Ardından açıklama yapan TBF, “Konuyu tüm teknik detayları ile ele alan Merkez Hakem Kurulu da benzer bir değerlendirmeyle, dün oynanan karşılaşmanın üç hakemini sezon sonuna kadar dinlendirme kararı almıştır.” duyurusunu yaparak üç hakemin kızağa çekildiğini ilan etti.
AYTUĞ EKTİ: KARARI KINAYARAK REDDEDİYORUM
Maçın hakemlerinden Aytuğ Ekti, TBF tarafından verilen cezanın ardından artık hakemlik yapmayacağını açıkladı.
TBF’nin aldığı kararı kınadığını ve reddettiğini söyleyen Ekti, “Maçın sonucunda tesir eden hakem kararı ifadesi, karşılaşmalarda adil rekabet şartlarını sağlamakla görevli bizler için kabul edilemez olmakla birlikte, Fenerbahçe Yönetimi tarafından ısrarla daha büyük ve caydırıcı yaptırımlar uygulanması talep edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
İşte Aytuğ Ekti’nin hakemliğe veda duyurusu:
“Karşılaşmanın bahsi geçen teknik hatalar sonucu bir tarafa hediye edilmesi yargısının Türkiye Basketbol Federasyonuna aldırttığı ‘hakemlerin sezon sonuna kadar dinlendirilmesi’ kararını kınayarak, reddettiğim için hakemlik mesleğine duyduğum saygı sebebiyle kariyerimi sonlandırdığımı kamuoyu bilgisine arz ederim. ‘Maçın sonucuna tesir eden hakem kararı’ ifadesi, karşılaşmalarda adil rekabet şartlarını sağlamakla görevli bizler için kabul edilemez olmakla birlikte Fenerbahçe Beko’nun yönetimi tarafından ısrarla daha büyük ve caydırıcı yaptırımlar uygulanması talep edilmektedir. İşte tam bu noktada bu kararı verme önceliğim, bahsi geçen karşılaşmanın sonuçlarının teknik olarak belirlenmediği yargısına varılarak töhmet altında bırakılan hakemlik mesleğine olan saygımdır.”
“TÖHMETTEN ARINDIRMA SORUMLULUĞU”
“Aynı zamanda gösterdiğim özveriye yakışır şekilde bir meslek grubunu bu töhmetten arındırma sorumluluğu hissindeyim. İnsanı etik değerler ve sportif ahlaki değerler ışığında, hakem arkadaşlarıma bundan sonra sorumlu oldukları federasyonlarına ve maçlarını yönetmekle mükellef oldukları takımlara kendilerini ve teknik kararlarını açıklamak zorunda olmadıkları, sadece uluslararası basketbol kurallarına tabi kalınan başarılı nice sezonlar diliyorum.”
SERTAÇ KOMSUOĞLU: KATLİAMIN KARŞILIĞI DEĞİL
Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Komsuoğlu, Efes deplasmanındaki maçın ardından hakemlerle tartışma yaşamıştı. TBF’nin üç hakemi dinlendirme kararı sonrası konuşan Komsuoğlu, “Maçın sonucuna tesir eden hakem kararı ifadesine rağmen TBF tarafından alınan aksiyon kesinlikle caydırıcı ve bu hakem katliamının karşılığı olan bir ceza değildir.” yorumunu yapmıştı.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: