Etkinlikte ilk sözü alan Eğitimci Ebru Dinçel, özellikle kırsal kesimde kız çocuklarının eğitime katılım oranını düşürdüğünü kaydetti. Dinçel, ekonomik zorluklar karşısında ilk önce kız çocuklarından vazgeçildiğinin altını çizerek, “Evlendiririz, bir boğaz eksilir gözüyle kız çocuklarına bakılıyor” dedi. Dinçel, sahada yaptıkları çalışmalara da değinerek, hâlâ yeni kuşak içinde ilkokul terk kadınların yer aldığını belirtti.
Dinçel, pandemi sürecinde çocukların online eğitim ortamında ciddi mağduriyetler yaşadığını da belirterek, “İnternete erişim imkanı olmayan yoksul çocukların eğitim hakkı ihlal edildi. Katmerleşen işsizlik, yoksulluk pandemi döneminde daha belirgin hale geldi” ifadesini kullandı.
ON BİNLERCE ÇOCUK EĞİTİM ALMIYOR
Avukat Müge Arslan da 10-13 yaş arasında 2021 yılı itibariyle 75 bin çocuk okula gitmediğini kaydederek, “475 bin Suriyeli çocuk okula gitmiyor, okullaşma oranı yüzde 25 azaldı. Cinsel suçların çoğu da çocuklarla ilgili. Adalet Bakanlığı verilen rakama göre 2 bin 689 çocuk istismarı dosyası var” bilgisini verdi.
Arslan, çocuk hakları eylemlerine de değinerek, “Çocuk istismarına yönelik eylemlere ilgi daha yüksektir. Çocuk işçiliğini görmemeye alıştık. Çocuk istismarında da saklananlar söylenmeye başlandığı için de açığa çıkıyor. Çocuk hakları üzerindeki örgütsüzlük ve yanlış örgütlülük de mücadeleye zarar veriyor. Çocuğun unutulma hakkı vardır. Medyaya yansıması akran şiddeti başta olmak üzere ikinci bir örselenmeye yol açıyor” diye konuştu.
HAK UYGULANMIYORSA YOK DEMEKTİR
Müzisyen Serdar Türkmen ise okullarda verdikleri konserlerden örnekler vererek, “Okullarda konser verdiğimizde ön sıralarda bir protokol vardır. Bir konserde dedik ki, ‘Madem bugün Çocuk Hakları Günü, o halde ilk sıradan siz kalkın, çocuklar konseri rahatlıkla alımlasın’ dedik. Herkes alkışladı. Ön sıralardakiler dahil. Ama kalkan kimse yok. Hala bize bakıyorlar. O halde, demek ki bir hak söylenip de uygulanmıyorsa demek ki o hak yoktur. Bugün de çocuk hakları uygulanmıyorsa, yok demektir” sözlerine yer verdi.
TÖP Çocuk Hakları Meclisi Üyesi Özlem Bayat da, meclis olarak “çocuk” ve “çocukluk” kavramları üzerine çalıştıklarını vurgulayarak, “Çocuk hakları eksenli düşünmeye çalışıyoruz. Çocuk Hakları Sözleşmesi bu konuda düşünmemizi sağlıyor; ama bunun üzerine ne koyabiliriz diye tartışıyoruz. Demokratik cumhuriyette bu nasıl uygulanır sorusunu tartışıyoruz” dedi.



Yorumlar
Kalan Karakter: