ARTAN MALİYETLER İNŞAATI YAKTI
Yayınlanma :
25.10.2018 13:32


Gazeteci-yazarlık uğraşına paralel Türkiye ekonomisi hakkında 20’nin üstünde kitap yayımlayan Ekonomist Mustafa Sönmez ile ekonomi alanında eserleri bulunan Prof. Dr. Aziz Konukman inşaat sektöründe gelecek perspektifini izleyicilerle paylaştı.
İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen söyleşinin moderatörlüğünü Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı H.İbrahim Alpaslan üstlendi. Alpaslan, açılış konuşmasında ekonominin temelini inşaat sektörüne oturtmanın sancılarının yaşandığına dikkat çekerek, ekonomik nabzı iki güvenilir isimle tutmak istediklerini vurguladı.
** DEHŞETLİ STOK
Ekonomist Mustafa Sönmez, yaşanmakta olan krize dair ilk sinyalin 2013 ortalarında kendini hissettirdiğini vurgulayarak, “Türkiye, mega projeler için borçlanmaya devam etti. Çünkü büyüme ihtiyacı vardı. Ancak 2013’den itibaren inşaat sektöründe şemsiye ters dönmeye başladı. Krize en erken giren sektör inşaat oldu. Dehşetli bir stok birikti. Sektör talep daralması şikayetinde bulunmaya başladı.
2018 Nisan ayından bu yana döviz patlamasıyla birlikte hikaye burada bitti. Büyük ölçekli firmaların dışındakileri çok zorlu bir süreç bekliyor. Bu krizden nasıl çıkılacağı henüz belli değil. Dışarıdan para akışının olmaması en büyük risk” diye konuştu.
** GİRDİLER YÜZDE 30 ARTTI
Prof. Dr. Aziz Konukman ise geçtiğimiz günlerde Hazine’nin yüzde 7.5 faiz oranıyla borçlanmasının yanlışlığına değinerek, “Amerika’da bu oran yüzde 3’ler civarında. Yerel seçimlere kadar top çevrilmeye gayret ediliyor” yorumunda bulundu.
Konukman inşaat sektörünün geleceği hakkında ise şunları söyledi:
“Türkiye ekonomisi 2018 ve 2019 büyüme tahminleri 3.8 ve 2.3 olarak açıklandı. Üstelik OECD bu rakamları revize etti, daha da düşürdü. Buna göre inşaat dönemi kapanmıştır.
Reel büyüme oranı eksilerde olursa sektör bir darbe daha yer. İnşaatta girdiler bir önceki yılın aynı ayına göre 31.49 arttı. Sektör yetkilileri aradaki fiyat farkını devletten istiyor. Konut satışları yüzde 9.2 düştü. 3 bin şirket konkordato istedi, yüzde 75’i inşaat şirketi. Bu Türkiye ekonomisinin konkordatosudur.
4 bine yakın büyük projenin çoğu iptal edildi. Büyümenin itici gücü artık sadece birkaç mega proje olacak ancak onların da dış kaynağa bağlı olma riski var”
Türkiye’de konut sektörünün yanlış yaklaşımlarla ilerlediğine de vurgu yapan Prof. Konukman “Konut dayanıklı tüketim malıdır. İnsanların barınma hakkına tekabül eder. İnsan hakkı piyasalaştırılamaz. Ancak bu yaklaşımdan tümüyle uzaklaşan, lüks konuta dayanan bir sektör algısı da sıkıntının büyümesine yol açıyor” uyarısında bulundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: