weather
30°
Gerçek Haberci Asayiş Gülistan Doku soruşturmasında 10 kişi gözaltına alındı: İntihar süsü şüphesi

Gülistan Doku soruşturmasında 10 kişi gözaltına alındı: İntihar süsü şüphesi

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gülistan Doku'nun kaybolmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada 10 şüphelinin gözaltına alındığını, Doku'nun bazı eşyalarının intihar süsü vermek amacıyla suya sonradan yerleştirilmiş olabileceğine dair bulgulara ulaşıldığını açıkladı.

3 Dakika
Okunma Süresi
Gülistan Doku soruşturmasında 10 kişi gözaltına alındı: İntihar süsü şüphesi

Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımla, 5 Ocak 2020'den beri kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku dosyasına ilişkin yeni gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Gürlek, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının koordinasyonunda faili meçhul dosyaların aydınlatılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bakan Gürlek, güncel teknolojik imkanlar ve yeni deliller ışığında Doku soruşturmasında beşinci dalga operasyonun yapıldığını duyurdu. Gürlek, soruşturmadaki son duruma ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin Erzurum ve Tunceli Cumhuriyet başsavcılıklarımız ile emniyet ve jandarma teşkilatlarımızın koordinasyonunda yürütülen soruşturma kapsamında bugün 5. dalga operasyon gerçekleştirildi ve 10 şüpheli gözaltına alındı. Soruşturmada, Gülistan'ın son görüldüğü köprü ve zaman dilimine ilişkin Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ve iletişim kayıtlarında yeni bulgulara, kaybolmasının ardından Doku'nun Instagram hesabına gerçekleştirilen şüpheli erişim/işlemlere ve su altı arama çalışmalarına ilişkin dikkat çekici tespitlere ulaşıldı. Adli makamlardan gizlendiği belirlenen dalgıç defterindeki kayıtlarla resmi arama tutanaklarının uyuşmadığı tespit edildi. Gülistan'a ait bazı kişisel eşyaların, intihar ihtimalini destekleyen bir görüntü oluşturmak amacıyla su altına sonradan yerleştirilmiş olabileceğine ilişkin bulgulara ulaşıldı.”

18 yıllık cinayet dosyasında dört tutuklama

Bakan Gürlek, aydınlatılan bir diğer önemli dosyanın ise 18 yıldır faili meçhul olan Dede Baltacı cinayeti olduğunu belirtti. Cinayetle ilgili dört kişinin tutuklandığını açıklayan Gürlek, süreci şöyle anlattı:

“2008 yılında Şereflikoçhisar'da ölü bulunan Baltacı'nın dosyası, Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda Şereflikoçhisar Cumhuriyet Başsavcılığımız ve Şereflikoçhisar İlçe Jandarma Komutanlığımızın yürüttüğü çalışmalarla yeniden incelendi. Daraltılmış baz çalışması, HTS kayıtları, Adli Tıp raporu ve bu verilerle uyumlu tanık beyanı sonucunda cinayetin failleri olduğu değerlendirilen 5 şüpheli tespit edildi. Gerçekleştirilen operasyonun ardından F.K, R.K, A.Ö. ve F.E. tutuklandı; cezaevinde bulunan M.K. hakkında ise adli kontrol kararı verildi.”

Gürlek, hiçbir faili meçhul dosyanın peşini bırakmayacaklarını vurgulayarak, “Ucu nereye giderse gitsin, suçlular er ya da geç adalet önünde hesap verecektir” dedi.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi olan 21 yaşındaki Gülistan Doku, 5 Ocak 2020'de Tunceli'de kaybolmuştu. Kaybolmadan önce eski erkek arkadaşı Zaynal Abakarov ile tartıştığı ve Uzunçayır Baraj Gölü civarında görüldüğü tespit edilen Doku'ya yıllardır ulaşılamadı. Dosya, "kasten öldürme" ve delil karartma şüpheleriyle yeniden ele alınmıştı. Soruşturma kapsamında daha önce düzenlenen operasyonlarda tutuklu sayısı 28'e yükselmişti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız