Aslı Aydıntaşbaş'a İbrahim Kalın Vetosu
ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nin İstanbul zirvesindeki konuşmacılara hükümetin müdahale ettiği öne sürüldü. Buna göre, Cumhuriyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş ile eski ABD Dışişleri çalışanı Naz Durakoğlu, üst düzey isimlerle katılacakları panellerden hükümetin talebiyle çıkarıldı.
Yayınlanma :
17.05.2017 19:02


‘İBRAHİM KALIN İSTEMEDİ’
Gazeteci Amberin Zaman’ın Al Monitor sitesinde yayımlanan, dört farklı kaynağa dayandırdığı haberinde yer alan iddia şöyle: Atlantik Konseyi’nin ‘Çalkantılı Bölgede Transatlantik Uzlaşmayı Güçlendirmek’ başlıklı zirvesine Aydıntaşbaş ve Durakoğlu da konuşmacı olarak davetliydi. Programda, Aydıntaşbaş’ın eski Amerikan ulusal güvenlik danışmanları James L. Jones ve Stephen J. Hadley ile birlikte ‘Bölgesel Güvenliğin Görünümü’ başlıklı bir panelde konuşma yapacağı belirtiliyordu.
Ancak Amberin Zaman’a konuşan kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın bizzat devreye girmesi sonrası Aydıntaşbaş’ın panelden çıkarıldığını söyledi. Kaynaklar, Kalın’ın programda yazılmamakla beraber aynı panelde konuşma yapacağını, Aydıntaşbaş’ın adının bir başka panele yazıldığını savundu.
DURAKOĞLU ‘DEMOKRASİ’ ELEŞTİRİSİ YAPMIŞTI
Habere göre, ABD Temsilciler Meclisi’nin 5 Nisan’daki oturumunda Türkiye demokrasisi hakkındaki sözleri nedeniyle hükümetin tepkisini çeken Durakoğlu da benzer bir durum yaşadı. Durakoğlu’nun İstanbul zirvesinde, Hadley, Jones ve İngiltere’nin eski büyükelçilerinden Peter Westmacott ile birlikte, Türkiye ve Batı hakkındaki bir yuvarlak masa toplantısına katılması planlanıyordu. Ancak adı panelden çıkarıldı.
‘İKNA EDİCİ AÇIKLAMA YAPILMADI’
Al Monitor’un haberinde, Aydıntaşbaş’a da, Durakoğlu’na da isimlerinin niçin çıkarıldığına dair ikna edici bir açıklama yapılmadığı belirtildi. Buna göre, Aydıntaşbaş’a öğleden sonra saatinde belirli bir formatı ve özel konuşmacısı olmayan bir oturuma ‘katılma fırsatı verildi’ ancak Cumhuriyet yazarı bu oturuma katılmadı.
Haberde, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın da zirveden kısa süre önce konuşmacılar hakkındaki görüşlerini dile getirdiği belirtildi. Atlantik Konseyi ise Türkiye hükümetinin talebiyle zirveden konuşmacıları çıkardığı iddiasını reddetti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: