Ayakkabı ihracatında "vegan pazar" hedefi
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, AB ve ABD'de hayvansal ürün tüketmeyen (vegan) kesimin deri ve ayakkabıda da önemli bir pazar oluşturduğunu belirterek, suni deriyle üretim yapan ihracatçıların önünde önemli fırsatlar bulunduğunu belirtti
Yayınlanma :
23.10.2018 19:30


Bu yıl için ihracatı 260 milyon çifte çıkarma hedefinin bulunduğunu aktaran Zandar, Ege Bölgesi'nden özellikle Almanya pazarına ayakkabı ihracatında artış görüldüğünü ifade etti.
Zandar, gelecek dönemde İngiltere ve İtalya'ya da yoğunlaşacaklarını belirterek, ihracatın rakam olarak artmasının yanında ihracatçı firma sayısını da artırmaya odaklandıklarını söyledi.
Bölgede ihracatçı firma sayısını 520'ye çıkardıklarını vurgulayan Zandar, genelde ihracata uzak duran suni deriyle üretim yapan şirketler için de önemli fırsatlar bulunduğuna işaret etti.
ABD ve Avrupa ülkelerinde hayvansal ürün tüketmeyen kesimin niş bir pazar oluşturduğunu belirten Zandar, şunları kaydetti:
"Deri ile temas etmemiş ürün tüketmek isteyen veganlar bulunuyor. Bununla ilgili Avrupa ve ABD'de bir 'vegan deri' akımı var. Türkiye, bu pazardan büyük pay alabilir. Türkiye imitasyon ayakkabıyı da çok iyi üreten bir ülke. Hatta bugünkü kurlarla Çin'le rekabet edebilecek durumdayız. Ancak imitasyon ürün üretenler genelde ihracat yapmıyor. Şu anda onlar için de ihracat potansiyeli var. Onları teşvik etmeye çalışıyoruz, fuarlara katılmalarını söylüyoruz. Dünya üzerinde satılan 10 ayakkabının belki 7'si imitasyon ve talep elbette var. Bu niş pazarda yer bulabiliyorsanız pazarda yeriniz vardır."
Sektörde konkordato ilan eden şirketler hakkında da değerlendirmede bulunan Zandar, "Konkordato iyi niyetli yapılırsa doğru bir uygulama. Bu işte en çok üreticiler etkileniyor. Türkiye'de en uzun vadeyi veren sektör ayakkabıdır. Üreticiden perakende zincirine yapılan satışlarda 17-18 aya varan vadeler vardı. Bunun devam etmemesi gerekiyordu. Bankaların finanse etmediği firmaları üreticiler finanse ediyordu. Bu işin bu şekilde yürümeyeceği belliydi." değerlendirmesinde bulundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: