Bakan Ağbal Gürer'in Sorusunu Yanıtladı
Ağbal, Gürer'in tasfiye edilen Azer-Tekel Sigara ve İçki Üretim ve Pazarlama Müşterek Müessesiyle ilgili sorularını cevapladı.
Yayınlanma :
24.05.2017 10:56


CHP Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği önergesinde, 1992 yılında Türkiye ve Azerbaycan ortaklığında kurulan Azer-Tekel Sigara ve İçki Üretim ve Pazarlama Müşterek Müessesesinin akıbetini sordu. Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, “Türkiye-Azerbaycan arasında varılan antlaşma çerçevesinde 1992 yılında TEKEL yüzde 50 hisse ile ortak olduğu Azer -Tekel şirketinin 1997 yılında faaliyeti durdurulmuş tasfiye edilmesi amacıyla hazırlanan yasal süreç ise sonuçlanmamıştır. Yasal düzenleme yapılması ile ilgili çalışmalar hangi aşamadadır?” şeklindeki sorunun yanıtlanmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Başbakan Binali Yıldırım adına Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıtladı. Bakan Ağbal, Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında 16.01.1992 tarihindeki mutabakat çerçevesinde oluşturulan Azer-Tekel Sigara ve İçki Üretim ve Pazarlama Müşterek Müessesesinin faaliyetleri 1997 yılında durdurulduğunu açıkladı. Maliye Bakanı Ağbal, müessesenin Yüksek Planlama Kurulunun 31.08.1999 tarihli ve 99/T-30 sayılı Kararıyla tasfiye edildiğini belirterek, “ Hazine Müsteşarlığının uygun görüşleri doğrultusunda, adı geçen ortaklıkta pay sahibi olan Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş. (Şirket)'nin bilançosunun aktifinde sermaye payı olarak kayıtlı bulunan tutarın Şirket hesaplarından çıkarılması ile ilgili olarak hazırlanan Kanun taslağının yasalaşmasına ilişkin süreç devam etmektedir” dedi.
GÜRER: “ÜRETİM YOK EDİLDİ, ÜRÜNLER İTHAL EDİLİYOR”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, tasfiye kararının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen, sorunun 20 yıldır çözümlenememiş olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. KİT Komisyonunda da görüşülen sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması için kanun taslağının yasalaşma sürecinin gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “TEKEL ülkemizde de yok edildi. Tütün ekiminde oluşan azalma ve TEKEL’e ait işyerlerinin kapanması sonucu binlerce kişi iş olanağından mahrum kaldı. Ülkemizde üretim alanları yok edilmesine rağmen tekel ürünleri büyük ölçüde ithal ediliyor. Bu durumun iyi irdelenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: