Bakan İşçilerin Örgütlenmesi Önünde Engel Yok Diyor Sendikalı İşçi Sayısı Azalıyor
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in çalışma yaşamına ilişkin sorularını Çalışma ve Soysal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yanıtladı.
Yayınlanma :
03.06.2017 12:44


CHP Niğde Milletvekili Gürer’in “ 6356 sayılı yasada yer alan teşmil sistemi ile ilgili bir düzenleme düşünülmek temidir? Bu yolda bir çalışma var mıdır? “ sorusunu da yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu; “ 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda teşmil sistemi öngörülmekte olup uygulama için sendikaların talebi gerekmektedir.”
Gürer’in “ Sendikal yasaların ILO normlarına uygun hale getirilmesi, sendikal örgütlenmenin önünde engellerin kaldırılması adına bakanlığınızca bir çalışma var mı? “ sorusuna da Bakan Müezzinoğlu; “ Türkiye'nin ILO’ya üye olduğu 1932 yılından günümüze kadar sendikal hak ve özgürlükler ile serbest toplu pazarlık ve toplu iş uyuşmazlıklarının çözüm yolları Türkiye-ILO ilişkilerinde belirgin rol oynamıştır. Sendikal hak ve özgürlükler ile serbest toplu pazarlık süreçleri 87 ve 98 no lu ILO sözleşmeleri dikkate alınarak 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu ve İş Sözleşmesi Kanunu’yla yeniden düzenlenmiştir. Kanun çalışmaları yapılırken de ILO normları ve Avrupa Birliği standartları dikkate alınmış, sosyal diyalog mekanizmaları etkin olarak işletilmiş ve üçlü danışma kurulu toplantılarında kanun taslağı hakkında sosyal tarafların görüşleri alınarak büyük oranda uzlaşı sağlanmıştır. Söz konusu kanunun 17, 19, 23, 24 ve 25’inci maddelerinde yer alan hükümlerle de örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmıştır. “ dedi.
İŞ CİNAYETLERİ ÖNLENMESİ İÇİN TEDBİR ALINIYOR MU?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “ İş cinayetlerinin 15 yılda 19 bine ulaştığını bu bağlamda denetimlerin yeterli olup olmadığını, İş cinayetlerinde Avrupa birincisi, Dünya üçüncüsü olmamızı değiştirecek çalışmalar var mı? ” sorusunu yanıtlayan Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu “ Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla uluslararası mevzuatla uyumlu hâle getirilmiştir. Kanunun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanmış olup değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları sürdürülmektedir. İş sağlığı ve güvenliği alanında eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile işletmeler düzeyinde uygulama çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımız tarafından çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen alanlarda veya sektörlerde yahut özel bir risk grubu hedeflenerek belirlenen iş yerlerinde çalışma hayatıyla ilgili mevzuat hükümlerinin tamamının veya bir kısmının uygulanmasının denetlenmesi amacıyla programlı teftişler gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte ihbar ve şikâyetlere ilişkin program dışı teftişler de yapılmaktadır. Bu kapsamda, 2010-2016 yılları arasında programlı ve program dışı olmak üzere 90.763 iş yerinde teftiş gerçekleştirilmiş, 6.831 iş yerinde işin durdurulmasına karar verilmiş ve 22.092 iş yeri için de idari para cezası uygulanmıştır.” dedi.
Gürer’in ‘Meslek hastalıklarında artış ve iş yerleri çalışma koşulları’ ile ilgili sorusuna da Bakan Müezzinoğlu “ Bakanlığımız tarafından, iş yerlerinde, iş kazası veya meslek hastalığına sebep olabilecek mevzuata aykırı hususlarla işverenin önlem alma, alınan önlemlere uyulup uyulmadığını denetleme, çalışanları mesleki riskler ile yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirme ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği konuları, sürekli ve düzenli olarak denetlenmektedir.” yanıtını verdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “ İş yoğunluğu ve yorgunluk nedeniyle her türlü sosyal ilişkiden uzak kalan işçiler için sosyalleşme adına bakanlığın çalışmaları var mı? “ sorusuna Bakan Müezzinoğlu “ İşçi ve işveren sendikaları ve konfederasyonları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından işçilerin eğitim ve sosyal hizmetlerine yönelik hazırlanan projeler Bakanlığımızca değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda kabul edilen projeler uygulanmakta ve izlenmektedir. “yanıtını verirken ‘sözleşmeli personelin kadroya alınıp alınmaması’ ile ilgili Gürer’in sorusuna ise “ Kamu kurumlarında istihdam edilen personelin statülerine ilişkin durum kamu personel reformu çalışmalarında değerlendirilecektir. “ dedi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “ Emek dünyasında sorunlar giderek artmış ve sürekli ötelenerek çözümsüzlükle sorunlar önemli boyuta ermiştir. Sendikalaşma önündeki engeller, kayıt dışı çalışma, taşeron, mevsimlik işçi, geçici işçi, sözleşmeli çalışan sorunları, çocuk ve kadın işçi sorunları, iş cinayetleri ile çalışma yaşamı adeta sorunlar yumağına dönüşmüş durumdadır. Sorulara verilen yanıtlar tatmin edici olmaktan uzaktır. Çalışma yaşamı ile ilgili köklü ve çözüm odaklı çalışmalara bir an önce geçilmelidir. ” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: