• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Bakanlıktan kaşarlı pide kararı
GÜNDEM
Yayınlanma: 20 Nisan 2025 - 13:41

Bakanlıktan kaşarlı pide kararı

Tarım ve Orman Bakanlığı, pide ve sandviç gibi ürünlerde peynir kullanımına yönelik yeni bir sınırlama getirdi. Buna göre, içeriğinde eritme peynir bulunan ürünler artık “kaşarlı pide”, “kaşarlı sandviç” veya “kaşarlı tost” adıyla satılamayacak.

GÜNDEM
20 Nisan 2025 - 13:41
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakanlıktan kaşarlı pide kararı
Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren "Eritme Peynir Tebliği"nin kapsamını genişleterek, tüketicinin yanıltılmasını engellemeye yönelik yeni bir adım attı. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Kılavuzu’nda yapılan değişiklikle birlikte, market ve restoran raflarında "kaşarlı" diye satılan ama aslında kaşar peyniri içermeyen birçok ürün artık bu isimle satışa sunulamayacak.

"KAŞARLI" YAZAMAYACAKLAR

Yeni kılavuzla birlikte, içeriğinde kaşar peyniri yerine eritme peyniri kullanılan sandviçlerin ve pidelerin isimlendirmesi değiştiriliyor. Örneğin, içinde gerçek kaşar yerine eritme peynir bulunan bir sandviç, artık "Kaşarlı Sandviç" değil, sadece "Eritme Peynirli Sandviç" olarak adlandırılabilecek. Aynı şekilde, "Kaşarlı Pide" adı da ancak gerçek kaşar peyniri kullanılması halinde geçerli olabilecek. Aksi durumda ürünün adı "Eritme Peynirli Pide" olacak.

BAKLAVADA DA YANILTICI İFADELERE YASAK GELDİ

Yapılan düzenleme yalnızca peynirli ürünlerle sınırlı değil. Gıda etiketlerinde tüketiciyi yanıltıcı ifadelerin önüne geçmek isteyen Bakanlık, tatlılar için de benzer bir uygulamayı hayata geçiriyor. Yer fıstığı kullanılarak üretilen ancak "fıstıklı baklava" olarak satılan tatlılar da yeni düzenlemeye takıldı. Bundan böyle bu tarz ürünler yalnızca “yer fıstıklı baklava” ifadesiyle satılabilecek.

TÜKETİCİ ARTIK DAHA ŞEFFAF BİLGİYE ULAŞACAK

Gıda Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, düzenlemenin amacı tüketicinin doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve içerikle örtüşmeyen pazarlama taktiklerinin önüne geçmek. Böylece, içeriğinde ne olduğu daha açık bir şekilde belirtilerek, tüketici yanıltılmadan alışveriş yapabilecek.

DENETİMLER ARTACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu yönde denetimlerini sıklaştırması bekleniyor. Marketler, restoranlar ve fırınlar artık sattıkları ürünlerde kullanılan malzemeye uygun etiketleme yapmak zorunda kalacak. Aksi takdirde cezai yaptırımlar uygulanabilecek.

ERİTME PEYNİR NEDİR?

Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne göre eritme peyniri şöyle yapılıyor; bir veya bir kaç çeşit peynirin, doğrudan doğruya veya bu ürünlere gerektiğinde süt tozu, peyniraltı suyu tozu, tereyağı, krema gibi süt ürünleri katılarak elde edilen karışıma emülsifiye edici tuzlar ilave edilerek elde edilen peynir. Emülsifiye edizi tuz olarak genellikle, Trisodyum Fosfat (E339), Sodyum Polifosfat (E452i), Trisodyum Sitrat (E331) kullanılıyor.

Öte yandan Yürürlükteki mevcut Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nin güncellenmesi de gündemde. Geçtiğimiz Temmuz ayında kamuoyunun görüşüne açılan yeni peynir taslağına göre, “Eritme peynirinin, tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerimizi çağrıştıracak ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya arz edilmesi yasaklanacak. Eritme peyniri etiketinin temel görüş alanında, halihazırda en az 1,2 mm olan gıdanın adının yazım punto büyüklüğü en az 3 mm olacak şekilde arttırılacak.”

(1)"Gıda katkı maddesi olarak kullanılan sitrik asit, askorbik asit ve sodyum sitratın insan lenfosit hücrelerinde genotoksisitesinin değerlendirilmesi"

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
EGM sürücüleri uyardı: 10 Temmuz'da başlıyor
EGM sürücüleri uyardı: 10 Temmuz'da başlıyor
Murat Çalık yoğun bakıma alındı
Murat Çalık yoğun bakıma alındı
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye kaldırıldı… Avukatından açıklama
Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık hastaneye kaldırıldı… Avukatından açıklama
Son Haberler
EGM sürücüleri uyardı: 10 Temmuz'da başlıyor
EGM sürücüleri uyardı: 10 Temmuz'da başlıyor
Murat Çalık yoğun bakıma alındı
Murat Çalık yoğun bakıma alındı
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa senin bu ülkeden ırak olman lazım
Özgür Özel Sancaktepe'de konuştu: Hırsızlık yapan ırak olacaksa...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanımız Cumartesi günü tarihi bir açıklama yapacak
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik duyurdu: Cumhurbaşkanımız Cumartesi...
İmamoğlu Sancaktepe mitingine mesaj gönderdi: Kendisini aklaması gerekenler muhalefetsiz bir ülke yaratma hayali kuranlardır
İmamoğlu Sancaktepe mitingine mesaj gönderdi: Kendisini aklaması gerekenler...
Okulda tüfekli poz skandalı: Müdür Yardımcısı hakkında inceleme başlatıldı
Okulda tüfekli poz skandalı: Müdür Yardımcısı hakkında inceleme başlatıldı

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım