Başkanlığın maliyeti... Yetkiyi topladı, bütçeyi katladı
Başkanlık sistemine geçişle birlikte, bütçeye 1.2 milyar TL ek yük geldi.
Yayınlanma :
02.11.2018 09:46


[Haber görseli]
Başkanlık sisteminin, devlete mali yükünün 1.2 milyar TL olduğu ortaya çıktı. Uyum KHK’si ile devletin pek çok kurumunu kendisine bağlayan, kapatılan Başbakanlık’tan görevler devralan, yeni görevler üstlenen ve yeni birimler kuran Cumhurbaşkanlığı’nın tüm bu yenilikler için 2019 yılında 1 milyar 295 milyon 500 bin TL harcanacak. Devletin Başbakanlık düzeyindeki temsil faaliyetlerinin Cumhurbaşkanlığı’na devredilmesi de Saray’ın temsil ve tanıtma giderlerindeki yüzde 147’lik artışa gerekçe olarak sunuldu.
Başkanlık sistemine geçişle birlikte Başbakanlık ve bağlı kurumları kapatıldı, bunların tüm görev ve yetkileri Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı. 2019 yılı için Cumhurbaşkanlığı’na 2 milyar 818 milyon 899 bin TL ödenek verilmesine ilişkin teklif önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın; Saray’ın harcama planlarına ilişkin verdiği bilgiler şöyle:
Başkanlık sisteminin zorunluluğu olarak devralınan görevler ve yeni kurulan birimler için, 2019 bütçesinde 1 milyar 295 milyon 500 bin TL ödenek ayrıldı. Böylece 2.9 milyar TL’lik Saray bütçesinin yüzde 45’inin Başkanlık sisteminin gereklilikleri için harcanacağı ortaya çıktı.
Kurulan ve faaliyetlerine başlayan yeni birimlerden Cumhurbaşkanlığı ofisleri için 233 milyon 500 bin lira ödenek ayrıldı. Bu ödenekten aslan payını 150 milyon TL ile yatırım ofisi aldı.
Cumhurbaşkanlığı’na bir afet gerçekleşmesi durumunda acil yardımların kuruluşlara aktarılması ile ilgili olan “acil destek giderleri” için 150 milyon TL, İçişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılan Barışı Destekleme ve Koruma Hizmetleri için 750 milyon TL bütçe ayrıldı. Oktay, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 31’ine denk gelen bu tutar için “Cumhurbaşkanı veya Cumhurbaşkanlığı 1 kuruşuna dokunamaz, harcayamaz” savunmasını yaptı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: