Bebeğiniz İlk Adımlarını Sağlıkla Atsın
Uz. Dr. İncilay Üstündağ, bebeklerin sağlıkla yürümeleri için önemli önerilerde bulundu.
Yayınlanma :
10.08.2017 15:08


Bebekler 2 yaşına gelene kadar yalnızca dışarı çıkarken ayakkabı giymeli
Ayakta durmaya başlayan bebeklere hemen ilk adım ayakkabısı almak doğru bir yaklaşım değildir. Bebekler 2 yaşına kadar ayakkabıya ihtiyaç duymamaktadır. Bebeğin ayak tabanının yere temas etmesi, ayak kaslarının gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Yaygın inanışın aksine yalın ayak yürümek düz tabanlığa neden olmamaktadır. Bebeklerin düz zeminde altı kaydırmayan çorap ve patiklerle yürümesini sağlamak en doğru yaklaşım olacaktır. Bu durum ev içinde geçerlidir. Dışarıya çıkarken bebeğin ayağını sıcaktan, soğuktan, yerdeki sivri-keskin tehlikelerden korumak için bir ayakkabıya ihtiyaç olacaktır. Bu ayakkabının mutlaka ortopedik ilk adım ayakkabısı olması şart değildir. Bebek için doğru ayakkabının; ayağını sarması, yere temas hissi vermesi, hafif, yumuşak olması yeterlidir.
6-15 ay arası bebeklerin yarısı yürüteç kullanıyor
Ayakta durmaya başlayan bebeklere hemen yürüteç almak yapılan bir diğer yanlıştır. Araştırmalar yürütecin yürümeyi hızlandırmak bir yana, bir miktar gecikmeye bile neden olduğunu göstermektedir. 6-15 ay arası bebeklerin yarıdan fazlası ailelerinin yanlış inancı nedeniyle yürüteçle yürütülmektedir. Yürütece konulan bebeğin vücudunda pozisyona bağlı omurga değişiklikleri, kalça eklemine baskı, parmak ucuyla itme hareketi nedeniyle kas gruplarında dengesiz gelişim gibi problemler ortaya çıkabilmektedir.
Ev kazalarına dikkat
Yürütecin neden olabileceği güvenlik sorunları da göz ardı edilmemelidir. Hastanelerin acil servislerine yürütecin neden olduğu kazalarda yaralanan çok sayıda bebek getirilmektedir. Bu kazaların birçoğu anne babanın gözü önünde olmaktadır. En sık merdivenden düşme sonucu kırık ve ağır kafa travmalarıyla karşılaşılmaktadır. Yürüteçle yüksek yerlere daha kolay ulaşabilen bebeğin masa örtüsünü çekerek sıcak su-çay-kahve ile yanması, üzerine televizyon gibi büyük cisimlerin düşmesi, küvete-havuza düşüp boğulması sık karşılaşılan kazalardır. Bu bilgiler ışığında, bebek yürümeyi öğrenirken ona; oturup kalkıp, tutunup sıralayarak, ayağıyla yeri hissederek yürüyebileceği, kendine güvenmeyi öğreneceği emniyetli alanlar yaratmak en doğru yaklaşım olacaktır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: