Uğurcan BOZTAŞ- GERÇEK HABERCİ- Bornova Laik Eğitim ve Demokratik Yaşam Platformu, Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Bornova Çarşı Girişinde düzenlenen açıklamada “ÇEDES’e Hayır” yazılı pankart taşınırken sık sık “Karanlığa teslim olmayacağız” ve “Laik, Bilimsel, Demokratik eğitim” sloganları atıldı. Açıklamaya Sivil Toplum Kurumları (STK) ve siyasi partiler de katıldı. Platform adına açıklamayı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 4No’lu Şube Sekreteri Evrim Nesil okudu.
‘TEK DİN TEK MEZHEP’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın laiklik ilkesini hiçe sayarak dini öğeleri eğitim sistemine yerleştirdiğini ifade eden Dinçel, “ÇEDES sayesinde eğitim sisteminin inanç ve mezheplerin kurallarıyla donatıldığını kaydeden Dinçel, “Her türden dini inancı istismar ederek çocuklarımızı ve toplumu ‘tek din, tek mezhep’ anlayışı üzerinden ‘tek tip’ hale getirmeye çalışma girişimleri kabul edilemez. Türkiye’de yaşanan yoğun dinselleşme, eğitim sürecinde dinsel sömürüye kaynaklık eden kimi pratik uygulama ve söylemlerin yaygınlaşması, son yıllarda eğitimin bütün kademelerinde yaşanan temel bir sorun olarak dikkat çekmektedir. MEB, sözde dernek vakıf adı altında cemaat ve tarikatları Diyanet, dini vakıf ve derneklerin iş birliği ile okul içinde ve dışında öğrencilere yönelik olarak hayata geçirilen dini faaliyetler, eğitim sisteminin adeta belli bir inanç ve mezhebin kuralları ve uygulamaları ile kuşatılması anlamına gelmektedir” diye konuştu.
TALİBAN ZİHNİYETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ
Manevi değerler adı altında belli bir inancın tek doğru olarak öğretildiğini söyleyen Dinçel; “Hiçbir toplum birbirinin aynı ve tamamen aynı düşünen, aynı inancı paylaşan, aynı ‘manevi değerleri’ benimsemiş insanlardan oluşmaz. Laiklik anlayışı gereği farklı, inanç, düşünce ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, sadece bir dinin ve mezhebin öğretilerini, sadece belli bir inancın benimsediği manevi değerleri öğrencilere ‘tek doğru’ olarak öğretmeye çalışması farklı inançtan öğrencilere yönelik ayrımcılık yapmak anlamına gelmektedir. Türkiye’de yıllardır bizzat iktidar eliyle hayata geçirilen ve birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik her türlü uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerin okullardaki faaliyetlerine son verilmelidir. Laik eğitimden ve laiklik ilkesinden uzaklaşıldığında bu ülkenin kurucu değerlerine küfreden Şevki Yılmaz’lar çıkacaktır. Laiklik ilkesini ortadan kaldırdığınızda bir cadı avı gibi sokaklarda kadınların yaşam biçimine müdahale eden, onları toplumsal yaşam alanları ve eğitim sisteminin içinde istemeyen Taliban zihniyeti ortaya çıkacaktır. Bizler karanlık Taliban zihniyetine karşı aydınlık yarınları sokak sokak, mahalle mahalle oluşturacağız ve bu gerici kuşatmaya asla teslim olmayacağız
Yorumlar
Kalan Karakter: