Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor
Yayınlanma :
03.07.2019 09:53


İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere köyünde sadece kadınların çalıştığı pazar yeri dikkat çekiyor. Birkaç kadının ön ayak olmasıyla kurulan pazar yeri, artık 70 kadının ekmek teknesi durumunda. Kadın üreticiler gözlemeden, böreğe; el işi ürünlerden, semaverde demlenen taze çaya; keçi ayranından, turşuya; sebze meyveden, zeytin yağına kadar pek çok ürünün satışını yapıyor. Uzundereli kadınların en büyük isteği ise kooperatif çatısı altında alın teri ile ürettikleri ürünlerin satışını yapmak.
Para kazandı, tura çıktı
Pazar kurulana kadar yakın çevresine yaptığı yiyecekleri sattığını, pazara çıktıktan sonra ise daha fazla para kazanıp öz güveninin yerine geldiğini belirten pazarcı Aliye Çetin, “Eskiden beri üretiyorduk ama 8 yıldır ürettiklerimizi daha rahat satıyoruz. Pazarı kurduğumuzdan beri satışlarımız iyi gidiyor. Ancak biz daha fazla tanıtım ve kooperatifleşmek istiyoruz. Pazarda kendi ürünlerimi satmadan önce kocam olmadan bir yere gidilmez sanırdım. Şimdi turlara çıkıyorum. Pazarda kazandıklarımla 57 il gezdim. İyi kötü çocukları da okuttuk. Ayaklarımın üzerinde duruyorum. Evimizin haftalık kazancını sağlıyorum” dedi.
“8 yılda 70 kadın olduk”
Pazarda kurduğu tezgahta hamur açıp gözleme yapan Fatma Sarıkaya ise üretici kadın pazarının öncülerinden. Sarıkaya, pazarın kurulma sürecini şu sözlerle anlattı: “Pazarımızı yaklaşık 8 yıl önce kurduk. Ben burada önce börek yapıp satıyordum. Zabıtaların beni kaldırması sonrası eski muhtarımız bize yardımcı oldu ve buraya kadınlar pazarı kurmak istedik. 2-3 kadın arkadaş belediyeden izin aldık ve pazarımızı kurduk. Burada kadınlar el emeği ürünlerini satıyor. Bazı arkadaşlarımız yeşillik ve çay satıyor. Üretip satıyoruz. Bu pazara birkaç kadınla başladık ama 8 yılda 70 kadın olduk. Burada ortamımız çok güzel.”
Başkan Soyer’e seslendiler
Serpil Koçak da, en büyük istediklerinin kooperatifleşmek olduğunu belirterek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seslendi: “Kadınlarımızın elinden tutan yoktu. Bir belediye emeklisi olarak buradaki kadınlara destek olmak istedim. Biz 8 yıldır burada bir mücadele veriyoruz. 2016 yılından bu yana kooperatifleşmek için adımlar atıyoruz. Kadınlarımız burada çok verimli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den Uzundere kadınlarının kooperatifleşmesi için el uzatmasını bekliyoruz. Onun kooperatiflere önem verdiğini biliyoruz. Devlet kurumlarından da, kadınlarımızın ürettiği ürünlerin pazarlanabilmesi için bir hazine arazisinin tahsis edilmesini talep ediyoruz.”
Her perşembe pazar kuruluyor
Eğitimci Ayşen Kebapçı ise, her perşembe kurulan pazara arkadaşları ile birlikte geldiğini söyledi. Kebapçı, “Bizler perşembe günleri bu pazarda üreten kadınları görmekten çok mutluyuz. Buraya arkadaşlarla gelip gözleme yiyoruz. Pazarın arkasındaki kütüphanenin de aktif şekilde kullanılıyor olmasını görmek bizi mutlu ediyor” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: