CHP’de ‘Potansiyel’ Artış Var
AKAM’in araştırmasına göre; CHP’nin potansiyel seçmeni yüzde 45’ten yüzde 52.6’ya çıktı.
Yayınlanma :
06.10.2016 10:15
15 Temmuz sonrası liderlerin performansında da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk sırada yer alırken, Başbakan Binali Yıldırım’ın az bir farkla da olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı geçmesi dikkat çekti.
Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM) 30 il, 78 ilçede, 6 bin 440 kişiyle yüz yüze mülakat yöntemiyle gerçekleştirdiği ‘Eylül Ayı Gündem Araştırması’nda, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında seçmenin siyasi partilere yönelik tutumunda bazı değişiklikler dikkat çekti.
Araştırma kapsamında “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu karşısında seçmenin yüzde 16,8’inin kararsız olduğunu, yüzde 17’sinin ise oy kullanmayacağını ifade ettiği belirlendi.
Oyların Dağılımı
Kararsızların standart modelleme ile dağıtımı yapıldığında AKP’nin yüzde 49,7, CHP’nin yüzde 26,9, MHP’nin yüzde 9,1, HDP’nin ise yüzde 10,2 oy oranı aldığı hesaplandı. Araştırma kapsamında kararsızlar ve oy kullanmayacağını ifade eden kişilerin “kendilerini yakın hissettikleri partilere” göre dağılım yapıldığında ise AKP’nin yüzde 46,4, CHP’nin yüzde 27,8, MHP’nin yüzde 11,6, HDP’nin de 10,9 oranında oy aldığı belirlendi.
Araştırmada “Darbe girişiminden sonra oy vereceğiniz parti konusunda düşünceleriniz değişti mi?” sorusuna seçmenin yüzde 95,5’i “hayır değişmedi” yanıtını verirken, yüzde 4,5’i ise “evet değişti” yanıtını verdi. Bu sonuçlara göre; darbe girişiminden sonra seçmenin oy tercihlerinde büyük bir değişiklik yapma eğiliminde olmadığı sonucu ortaya çıktı.
Araştırma kapsamında katılımcılara hangi partiye asla oy verip vermeyeceği yönünde sorular yöneltildi. Bu kapsamda çıkan sonuçlarda seçmenin özellikle CHP’ye yönelik oy verme potansiyelinde artış yaşandığı belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre seçmenin CHP’ye asla oy vermeyeceğini söyleyenlerin oran ı yüzde 47,4 olurken, bu oran MHP’de 55,5, HDP ise yüzde 75,5 olarak gerçekleşti.
7 Haziran Genel Seçimleri öncesi CHP’ye asla oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranının yüzde 55 olduğu dikkate alındığında bu sonuçlara göre CHP’nin son dönemde kendisine oy verebilecek potansiyel seçmen oranının yüzde 45’ten yüzde 52,6 seviyesine çıktığı belirlendi.
CHP’den Merkez Hamlesi
Araştırmanın koordinatörü Kemal Özkiraz, “CHP’nin AKP ile arasında maksimum oy kapasitesi açısından 4 puan gibi az bir fark kaldı. Bu durum CHP’nin merkeze doğru önemli bir hamle yaptığını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kılıçdaroğlu Birinci
Araştırma kapsamında katılımcılardan liderlerin performanslarını değerlendirmeleri istenildi. 1 ile 5 arasında yapılan puanlamada Kılıçdaroğlu 3,74, Yıdırım 3,71, Erdoğan 3,70, Bahçeli 2,91 puan, Demirtaş ise 2,55 puan aldı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: