CHP Depresyon Vakalarındaki Artış İçin Araştırma İstedi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre ülkemizde 2015 yılında 3 milyon 260 bin kişinin depresyondan mustarip olması üzerine CHP araştırma önergesi verdi.
Yayınlanma :
02.03.2017 12:34


“Günümüzde en yaygın hastalıklardan biri olan depresyon, genel olarak “uyaranlara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk” olarak tanımlanmaktadır. İnsan hayatını kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren depresyon yaygın olmasına karşın en az ciddiye alınan hastalıklar arasında yer almaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan araştırmaya göre 2015 yılında dünya çapında depresyon vakalarının sayısı 322 milyona ulaşmıştır. Depresyon vakalarının sayısında son on yılda yaklaşık yüzde 18’lik artış kaydedildiğine dikkat çekilen raporda, vakaların yüzde 80’inden fazlasının düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde tespit edildiği belirtilmektedir. DSÖ raporunda, Türkiye'de 2015 yılında yaklaşık 3 milyon 260 bin kişinin depresyondan mustarip olduğu, bunun Türkiye nüfusunun yüzde 4,4'üne denk geldiği kaydedilmiştir. Öte yandan TÜİK’in 2015 yılında açıkladığı Türkiye sağlık araştırmasına göre 15 yaş ve üzeri bireylerdeki depresyon hastalığı yüzde %11 olarak belirlenmiştir. Uzmanlara göre bu oran ülkemizde çok daha yüksektir. Bu konuda veri olarak kabul edilebilecek en önemli göstergelerden biri ise kullanılan ilaçlardır. Bu bağlamda ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında 8 milyon 179 bin kişinin antidepresan kullandığı, antidepresan kullanımında ise kadınların erkekleri ikiye katladığı ortaya çıkmıştır.
Bu gerekçeler ışığında toplum sağlığını ve ülke geleceğini yakından ilgilendiren depresyon hastalığıyla ilgili araştırma yapılması, Türkiye’nin depresyon haritasının çıkartılması, hastalığın nedenleri ve sonuçları konusunda toplumun aydınlatılması ve depresyonla ilgili politikalar geliştirilmesi amacıyla Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederiz.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: