'BRÜKSEL'DE 'TÜRKİYE'Yİ KAPSAYIN' DEDİK'
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yapan Özel, "Brüksel'de "Türkiye'yi Trump ve Putin'e itmeyin, kapsayın" dedik. AKP, Kopenhag kriterlerine uymadı. AB'ye tam üyeliği destekliyoruz" diyerek şunları söyledi:"Biliyorsunuz geçen hafta gruptan sonra Brüksel'e gittik. Kuvvetli bir heyetle gittik Brüksel'e ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefimize giden yolda ilişkilerimizi kuvvetlendiren, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Avrupa tarafından ne kadar önemsendiğini ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin ortaya koyduğu hattın ne kadar kıymetlendirildiğini gördüğümüz ziyaretler yaptık.
Avrupa Parlamentosu'na Sosyalistler ve Demokratlar Grubu tarafından davet edilmiştik. Yaptığımız Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşma büyük bir dikkatle takip edildi. Türkiye'nin içinde bulunduğu durum, dünyanın içinde bulunduğu durum, Suriye'den Gazze'ye, Gazze'den Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşa kadar, Kıbrıs'ımıza kadar tüm meseleleri enine boyuna konuştuk, soruları yanıtladık. Çok yerinde çok yerinde önerilerde bulunduğumuz, bu yol haritasının doğru harita olduğu ifade edildi."
Elbette Türkiye'nin Kopenhag kriterlerini yerine getirmediği bir noktada tam üye olmasını kimse bekleyemez. Hatanın büyüğü Türkiye'nin değil, Türkiye'yi 22 yıldır yöneten bu hükümetin. Ama Avrupa Birliği de hatalar yaptı. Onları da anımsattık ve dedik ki: "Türkiye'yi itmeyin. Türkiye'yi Trump'a itmeyin. Türkiye'yi Putin'e itmeyin. Türkiye'yi çağdaş dünyanın dışına itmeyin. Türkiye'yi kapsayın." Dedik ki: "Türkiye'yi dinleyin. Dışişleri Bakanı'nı Londra'ya davet etmediniz, yanlıştı." Paris'e davet ettiniz, düzeltiyorum. "Paris'e davet etmediniz, yanlıştı. Londra'ya davet edildi." doğru dedim. Erdoğan ile görüşeceksiniz. Taban tabana zıtız onla Türkiye'de. Büyük mücadele veriyoruz ama çağrılması, görüşülmesi doğru." dedim ve bir tek şart düştüm. O da şu: Türkiye ile Merkel-Erdoğan tipi yani pragmatist bir şekilde, al-ver pazarlığıyla, koyun pazarlığı yapar gibi, mülteci meselesini çözdüğünüz gibi ilkesiz ve sizin değerlerinize, Türkiye'nin geleceğine zarar verecek gibi çözmeyin. Türkiye'yi demokrasi zemininde müzakere edilecek bir ülke olmaya davet edin. Onu demokrasiye davet edin. Bizi demokrasiye davet edin." dedik ve doğru yolun bu olduğunu karşılıklı mutabakatlarla ifade ettik."
'TUĞRUL TÜRKEŞ DE BUNDAN ŞİKAYET EDİYORDU'
Özel, konuşmasının devamında AKP'li Tuğrul Türkeş'in açıklamalarını hatırlattı. Şunları söyledi:
"Deniyor ki: "Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var ama keşke demokratik standartları sağlasa." Biz Strazburg'a gittiğimizde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi karşımıza her aşamada AİHM kararlarına uymayan bir ülkeyle nasıl yürüyeceğiz diyorlardı. Sayın Tuğrul Türkeş de bundan şikayet ediyordu. Diyordu ki: "Her gittiğim yerde karşıma Gezi davası, Kavala, diğer hak ihlalleri ve uyulmayan kararlar çıkıyor." Kendisi bu konuda samimi gayret gösteriyor.
Onun gayretlerini görüyorum, takdir ediyorum ama Adalet ve Kalkınma Partisi oradaki kendi grubunu dahi dinlemiyor. Avrupa Parlamentosu'nda her adımda karşımıza terk edilen Kopenhag kriterleri çıkıyor. Hani Tayyip Bey diyordu: "Gerekirse Kopenhag kriterlerini alır, Ankara kriterleri yapar, kendi sürecimizi kendimiz tamamlarız." Birisini yaptın mı birisini? Bakın, 2015 yılında serbest dolaşım gelecek, 72 kanundan 66'sı çıkmış.
Kalan altının üçü polis, Interpol hallolacak maddeler. Bir tanesi Kişisel Verileri Koruma Kanunu sonradan bir noktaya geldi. Eksikleri var ama bir noktaya geldi. Kötü uygulanıyor ama bir noktaya geldi. İki madde vardı, iki madde. Bir, terör tanımı yani eline silah alan teröristi, onu eğiteni, onu finanse edeni değil de tweet atan akademisyeni de terörist yapan, muhalif belediye başkanını terörist yapan, muhalif milletvekilini seçilse de "Terörist." diye hapiste tutan, gazeteciyi terörist yapan, öğrenciyi terörist yapan terör kanunu, terör tanımı.
GENÇLERE SESLENDİ
Diğer tarafta da Siyasi Ahlak Yasası. Türkiye'nin bütün gençlerini hatırlatıyorum. Vize sorunu çeken bütün gençlere, vize sorunu çeken tüm iş insanlarına, vize sorunu çeken hastalara, akademisyenlere, herkese. Eğer ki Tayyip Bey siyasi ahlak yasası yani GRECO kriterlerine göre temiz bir siyaset, siyasetin finansmanı, o günün başbakanına, sonradan alıp azlettiği başbakanına "Bunu çıkarırsan, siyasi ahlak yasasını, bir ilçe başkanı, bir il başkanı bulamayız AK Parti olarak." diyen cumhurbaşkanı yüzünden, yani siyaseti ahlaki bir zeminde, şeffaf bir zeminde yapmayı reddeden biri yüzünden bugün Türkiye'nin insanları Avrupa'da serbest dolaşamıyorlar ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin ortaya koyduğu bu perspektif yani "İktidar olduğumuzda ışık hızıyla Kopenhag kriterlerini hayata geçireceğiz." dediğimizin altına 77 ülkeden 89, pek çoğu da ülkelerinde iktidarda olan sosyal demokrat partiler, sosyalist partiler imza attı.
CHP'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini destekliyoruz. Önümüzdeki seçim önümüzdeki seçim bir anlamda referandumdur. Ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetlere doğru yürüyüp yakalayıp geçeceğiz, zenginleşeceğiz ve demokratikleşeceğiz ya da son cumhurbaşkanının götürdüğü tarafa gidip hep birlikte perişan olacağız. O sandığı bekliyor millet. O sandığı bekliyor."
''HAKKINIZ ÖDENMEZ' DEDİLER GERÇEKTEN DE ÖDEMEDİLER'
Konuşmasına 14 Mart Tıp Bayramı'nı selamlayarak devam eden CHP lideri Özgür Özel, sağlık çalışanlarının koşullarını tek tek sıraladı. Özel, şunları söyledi:
"Türkiye maalesef öyle bir ülke haline getirildi ki 14 Mart Tıp Bayramı geliyor, ne sağlık çalışanları sistemden memnun ne de vatandaş memnun. Türkiye'de bugün sağlık çalışanları hak ettikleri itibarı göremiyor, madden ve manen. Son 5 yılda, rakamı görünce inanmadım, bir daha bir daha kontrol ettirdim, 70.000'den fazla sağlık çalışanı şiddet mağduru olmuş.
Yani sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalmış ve kayıtlara geçmiş. Sağlıkçılar pandemide, depremde cansiperane çalıştılar. Pandemide de depremde de herkes onları övüyordu. "Hakkınız ödenmez." dediler, gerçekten de haklarını ödemediler. Son 5 yılda 15.000'i aşkın hekim yurt dışına gitti. Bu rakam daha 2.000'deyken Sayın Erdoğan "Giderlerse gitsinler. Gerekirse asistanlarla yolumuza devam ederiz." demişti. İşte o anlayış, yani "Giden uzman gitsin, ben asistanla gerekirse devam ederim." diyen anlayış, 15.000 yetişmiş, anaokulundan beri ailesinin emek verdiği, devletin emek verdiği, ailesinin para harcadığı, devletin ihtiyaçlarını karşıladığı, ilkokulunu, ortaokulunu, lisesini, üniversitesini, uzmanlığını bitirmiş çoğu, 6 yıllık tıp eğitimini tamamlamış 15.000 pırıl pırıl, yetenekli, iyi eğitimli gencimizi çoğunu Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine kaybettik."
İşte yaklaşım bu: "Giden gitsin, asistanlarla devam ederiz." Hadi devam et bakalım asistanlarla. Ülkemizde hekim sayısı yetersiz. 1000 kişiye düşen doktor sayısı OECD ülkelerinde 3,7, Türkiye'de 2,3. Hele hele hemşire sayısı 1000 kişiye OECD ülkelerinde 9,8, Türkiye'de sadece 3,6. Belirsiz performans hedefleri, güvencesiz çalışma, aşırı iş yükü malpraktis baskısını artırıyor. Aile sağlığı merkezlerinde grup elemanları maalesef güvencesiz, pek çoğu asgari ücretin de altında çalışmak zorunda kalıyorlar. Atamada, yükselmede liyakat yok, partizanlık var. Hangi sendikaya üye olduğun önemli. Liyakatsiz, partizanca yönetilen sağlık kurumları tarafından uygulanan mobbing sağlık çalışanlarını canlarından bezdiriyor. 14 Mart'ta aile hekimleri bir kez daha iş bırakma eylemi yapacaklar. Bu bir çığlık. Bu çığlığın duyulması lazım. Bu kadar eylem, bu kadar baskı, bu kadar tartışma halen daha sorunlar çözülmediyse bir oturup değerlendirmek lazım. Sağlık çalışanlarının yeterli sayıda, yeterli maaşla, insanca koşullarda çalışmalarının temin edilmesi, hekim göçünün durdurulması Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli bir meseledir ve derhal halledilmesi gerekiyor.
Randevu, sevk zincirinin uygulanmaması, randevuların, telefon başında randevu alma sorunu, günler, aylar sonraya giden randevular, tetkiklerde 1 yıl sonraya verilen günler, fahiş ilaç katkı payları, ödenmeyen ilaçlar, muayene ücretleri, maaşlardan kesilen paralar ve ödenmeyen ilaçlar hastaları canından bezdirdiği gibi zaman zaman da sağlık emekçileriyle karşı karşıya getiriyor. Bu yapısal sorunların tamamının çözüldüğü yarınlarda 14 Mart'ların Tıp Bayramı olarak kutlanabilmesini ümit ediyoruz. Buradan Cumhuriyet Halk Partisi Grubu'ndan tüm sağlık emekçilerini dayanışma duygularımızla saygıyla selamlıyoruz."