CHP'li Sındır: “Toplumda Özgürleşme Kadın – Erkek Eşitliğiyle Sağlanır!”
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. Yıldönümünde açıklamada bulunan CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, AKP iktidarının kadına bakış açısının kadın – erkek eşitsizliğini derinleştirdiği değerlendirmesinde bulundu.
Yayınlanma :
05.12.2016 12:29


“5 Aralık Eşitliğin, Demokrasinin Günüdür”
Anadolu'da Cumhuriyetle birlikte gerçekleştirilen aydınlanma devriminin en temel dayanak noktasının kadının özgürleşmesi ve erkek karşısında eşit haklara sahip olabilmesi olduğunu dile getiren Sındır, “Maalesef bugün geldiğimiz noktada iktidarda bulunanların kadına dair yaptıkları kürsülerden kadınlarımıza şükran ve minnet duygularını ifade etmekten öteye geçmiyor. Günümüzde artarak devam eden şiddete ve namus cinayetlerine maruz kalan kadınlar analarımız, kardeşlerimiz, kızlarımızdır. Türkiye’de bu şiddete dur diyecek, engelleyecek iradeyi AKP iktidarında görmek kesinlikle mümkün değil. Kadının erkekten farklı ve ikinci sınıf insan muamelesi gördüğü toplumlarda ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda ilerlemeden söz etmek mümkün değildir. Özlemini duyduğumuz eşit, özgür ve aydınlık yarınlara kadınlarımızla birlikte Cumhuriyetimizin kurucu felsefesiyle ve ancak onun kurucu siyasal partisi olan Cumhuriyet Halk Partisiyle ulaşabiliriz. 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına verilen seçme seçilme hakkı, toplumumuzun özgürleşmesi ve çağdaş bir ülke olma yolunda atılan en önemli adım olmuştur. Bu bağlamda 5 Aralık eşitliğin, demokrasinin günüdür. Bu adımı taçlandıracak, kadın erkek eşitliğini, özgürlüğünü, hep birlikte sağlayacağız” dedi.
“Mücadele Sorumluluğu Sadece Kadınlarımıza Yüklenmemeli!”
Kadına seçme ve seçilme hakkının, Atatürk devrimlerinin en önemli adımlarından biri olduğunu belirten Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı “kadınlarımız ulusal kurtuluş savaşında Nene Hatunlarıyla, Nezahat Onbaşılarıyla, Şerife Bacılarıyla ve daha niceleriyle dünyada örneği olmayan bir mücadele vermiştir. Cephede erkekler ile omuz omuza mücadele eden kadınlara verilen bu hak Cumhuriyetin sağlam temeller üzerine inşasını sağlamıştır. Kadınlar bu hakkı cephede kendileri kazanmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrası kazanılan bağımsızlık ile Cumhuriyet Türkiye’si de bu hakkın gereğini yerine getirmiş, kadınlara seçme ve seçilme hakkını teslim etmiştir. Ancak aradan geçen on yıllara rağmen kadınların siyasete katılımı, temsildeki konumları istenilen düzeyde değildir. 78 milyon nüfusumuzun yarısının kadınlarımızdan oluştuğu göz önüne alınırsa ülkemizde çok daha fazla sayıda kadın belediye başkanı, milletvekili ve muhtarlarımız olmalıdır. Bunun sağlanması konusunda da sorumluluk hepimizdedir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: