Çılgın yıkım
Kanal İstanbul projesinin yeni şehrini TOKİ yapacak. Sazlıdere Barajı yok edilecek.
Yayınlanma :
14.10.2018 13:34


Tasfiye edilecek
İBB meclisi ekim ayının son oturumu gündemine, 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘çılgın proje’ olarak açıkladığı Kanal İstanbul projesine ilişkin bir protokol geldi.
Protokolün amaç kısmında, “Protokol, Kanal İstanbul projesini ve 3. havalimanı alanını içine alan proje alanının, olası afet riskini bertaraf etmek için ruhsatsız, iskânsız ve afet riski altındaki yapılar tasfiye edilerek yeni yerleşim alanı olarak kullanılması Kanal İstanbul projesinin gerçekleştirilebilmesi için sürdürülebilir bir şehircilik anlayışı ile tüm bölgenin planlaması ve imar uygulamalarının yapılması, kamu lehine arsa üretilmesi ve proje alanında yapılacak planlama, kanal, yol, kavşak, raylı sistem, altyapı ve üstyapı donatıları ile arsa üretimi çalışmalarını kapsamaktadır” denildi.
Protokolde kurumların yükümlülükleri özetle şöyle: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, arsa üretimi ve geliştirme alanlarını TOKİ ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’yla belirleyecek.
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü de proje alanı içerisindeki tasfiye edilecek yapıların yıkım işlemlerini yapacak. TOKİ proje alanında kendisine devredilen alanlardan elde edilen gelirlerin kanal projesi finansmanında ve kentsel dönüşümde kullanılmasını sağlayacak. Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkaracak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan dün Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) “Genç Yönetici Okulu - Mega Projelerin Yönetimi” programında gelen soru üzerine Kanal İstanbul projesi ile ilgili “Bu sene ihaleye çıkacağız, hedefimiz o” dedi.
‘Rant merkezi’
Protokole itiraz eden CHP’li meclis üyesi İsa Öztürk, “Protokol meclise gelmeden imzalanmış. Doğru değil. Protokolün meclisten kabul edildikten sonra kesinleşmesi gerekiyor. Ayrıca esas amaç İstanbul’a bir kanal yapmak değil. Amaç rant yaratacak şekilde yerleşim merkezi yapmak. Şehir kurup rant yaratmak. Su kaynaklarımız da yok ediliyor” dedi. Protokol CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşın AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: