Coca Cola'ya İzmir’in Suyu Beleş
İzmir Kemalpaşa'da tesisleri bulunan Coca Cola, her yıl 1 milyon metreküp yeraltı suyu çekiyor ve tek kuruş bedel ödemiyor.
Yayınlanma :
15.12.2016 18:28


Ege İhracatçı Birlikleri Salonunda gerçekleştirilen paneli yöneten Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Necdet Alpaslan, "Suyun sahibi yoktur, kimsenin malı değil"dir dedi.
Çamlı Barajı Neden Çizildi?
İzmir'in içme ve kullanma sularından sorumlu İZSU Genel Müdür Yardımcısı Gülay Demircioğlu'nun sunumunda gelecekte planlanan su kaynakları arasında yıllardır tartışılan Çamlı Barajı'nın olmaması salondaki katılımcıların dikkatini çekti.
Çoğunluğu üniversite öğrencisi ve işadamı olan dinleyiciler içerisinde su sorununun ekoloji ve çevre boyutunu ortaya koyan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, kentin su ihtiyacının karşılanması için planlanan Çamlı Barajı’nın altın madeni nedeniyle yapılmayıp, 200 kilometre ötedeki Gördes’ten su getirilmesini eleştirdi. Kınay'ın konuşmasına “buraya sataşma dinlemeye gelmedim" diye müdahale etmek isteyen DSİ 2. Bölge Müdürüne salondaki izleyicilerden tepki geldi. Kınay, Türkiye'de AB standartında su aratma oranının yüzde 45'lerde kaldığını aktararak, ülkemizde her iki kişiden birinin temiz içme suyuna ulaşamadığını belirtti. Panel sonunda yöneticinin salona yönelttiği "konuşmalardan ne öğrendiniz?" sorusunu bir dinleyici “altın madenciliğini konuşamayacağımızı öğrendik" diye yanıtladı.
DSİ'nin İyimserliği Odaları Korkuttu
Panelin ikinci konuşmacısı olan DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk'e göre ise ne İzmir'in ne de Türkiye'nin "su sorunu" gibi bir sorunu yok! Çelenk, küresel ısınma gerçeğine rağmen bütün şehirlerin su ihtiyacının DSİ tarafından karşılandığını iddia ederek, bu nedenle 2060’a kadar herhangi bir su sıkıntısı çekilmeyeceğini söyledi. DSİ müdürü, hiç yağmur yağmasa bile Tahtalı Barajındaki suyun İzmir'in ihtiyacı için 3 yıl yeteceğini ileri sürerek İzmirlileri rahatlattı!
Ancak, arkasından yapılan özellikle TMMOB Şube Başkanlarının konuşmaları ortada su konusunda hiç de rahatlanacak bir durumun olmadığını söylüyordu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, “İzmir ve Türkiye açısından susuzluk tehlikesi açıkça beni korkutuyor" derken, Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Özay Yerlikaya da durumun sanıldığından çok daha vahim olduğunu söyledi. Yerlikaya konuşmasını "ekonomi mi ekoloji mi?" sorusuyla bitirdi.
Sanayici Suya Para Vermiyor
Paneldeki en ilginç sunumlardan birisini ise Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan yaptı. Yeraltı sularının ken açısından ne kadar önemli olduğunu, İzmir’in içme sularının yüzde 65'inin yeraltı sularından elde edildiğini belirten Murathan, sanayicinin yılda 80 milyon metreküp yeraltı suyu çektiğini ve parasını ödemediği bilgisini paylaştı.
Kemalpaşa'da tesisleri bulunan Coca Cola işletmelerinin her yıl 1 milyon metreküp yeraltı suyunu çekerken bunun için tek kuruş bedel ödemediğini söyleyen Murathan bunun büyük bir adaletsizlik olduğunu söyledi.
CocaCola'ya Sorduk DSİ'den Ses Geldi
Panelin öğleden sonraki kısmında "başarılı işletme uygulamaları" başlığı altında konuşan Coca Cola Kalite Güvence Şefi Ercan Balbay'a bu rakamın doğru olup olmadığı ve neden vatandaşlar gibi kullandıkları suyun bedelini ödemediklerini sorduğumuzda yanıt çok ilginç bir yerden geldi. Soru üzerine Coca Cola yetkilisi suskun kalırken DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk "Kanunen bu böyle. Sanayicinin üretim yapması lazım" dedi. "Bunun ahlaken doğru olup olmadığı sorusunu da bölge müdürü yanıtlarken, “Haklısınız ama merkezi idare böyle uygun görmüş" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: