• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İZMİR
  • GÜNDEM
  • SİYASET
  • ASAYİŞ
  • SPOR
  • EKONOMİ
  • VİDEO HABER
  • Köşe Yazarları
  • SAĞLIK KÜLTÜR-SANAT EĞİTİM MAGAZİN
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. İZMİR
  3. Devrim şehidi Kubilay, sergi ve panelle anılacak
İZMİR
Yayınlanma: 20 Aralık 2024 - 11:01

Devrim şehidi Kubilay, sergi ve panelle anılacak

İZMİR
20 Aralık 2024 - 11:01
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Devrim şehidi Kubilay, sergi ve panelle anılacak
Cumhuriyet karşıtları tarafından 1930 yılında Menemen’de katledilen devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, 94’üncü ölüm yıl dönümü olan 23 Aralık’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenecek sergi ve panel ile anılacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin devrim şehidi Asteğmen Kubilay, Menemen’de cumhuriyet karşıtları tarafından katledilişinin 94. yılında anılıyor. Bu kapsamda 23 Aralık günü saat 19.00’da AASSM’nin alt katında bulunan galeride “Kubilay Anıtı Sergisi” açılacak. Saatler 20.00’yi gösterdiğinde ise AASSM Büyük Salon’da “Şehit Kubilay’ın Işığında Laiklik İlkesi” konulu bir panel gerçekleştirilecek.

Kubilay Anıtı’nın öyküsü

Cumhuriyet Gazetesi’nin yapılmasına öncülük ettiği Kubilay Anıtı Sergisi, gazetenin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle hazırlanarak başta Kubilay ve arkadaşları olmak üzere tüm cumhuriyet devrimi şehitlerinin anısına düzenlendi. Cumhuriyet Gazetesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine cumhuriyet ilkelerini ve düşüncesini savunmak üzere Yunus Nadi tarafından 7 Mayıs 1924’te yayımlanmaya başladı. Cumhuriyet devrimi şehidi Kubilay öğretmenin 1930’da gerici ayaklanmada öldürülmesi üzerine Nadir Nadi, babası Yunus Nadi’ye bir mektup yazarak Menemen’de görkemli bir anıt dikilmesini önerdi. Yunus Nadi, bunun üzerine girişimlerde bulunarak Cumhuriyet Gazetesi’nin öncülüğünde halkın da katıldığı bir kampanya ile anıt fikrini hayata geçirdi. Sergide yer alan bilgi, belge ve fotoğraflar, şehit Kubilay ve arkadaşları ile anıtın ayrıntılı öyküsünü içeriyor.

Sergi açılışı ve panel

Işık Kansu’nun hazırladığı, küratörlüğünü Güven Baykan’ın yaptığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet Gazetesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Kubilay Anıtı Sergisi’ne, Menemen Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi, gazeteci, araştırmacı yazar ve Menemen Belediyesi Kent Arşivi Müzesi Koordinatörü Oktay Özengin ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkan Baş Danışmanı Ahmet Gürel katkıda bulundu. 23 Aralık günü saat 19.00’da açılacak sergi 31 Ocak 2025 tarihine kadar gezilebilecek.  Ziyaret saatleri ise hafta içi ve cumartesi günleri 09.30-17.30, pazar günleri ise 12.00-17.00 olarak belirlendi. Sergi açılışının ardından yapılacak panel ise 23 Aralık günü saat 20.00’de başlayacak. Şehit Kubilay’ın Işığında Laiklik İlkesi adını taşıyan panelde, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, ADD Genel Başkanı Mustafa Hüsnü Bozkurt ve Cumhuriyet Gazetesi’nin yöneticileri konuşma yapacak.

EDİTÖR
Haber Merkezi
Haber Merkezi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Tugay müjdeyi verdi: Tüm işçiler geri alınacak
Başkan Tugay müjdeyi verdi: Tüm işçiler geri alınacak
Başkan Tugay, kent gündemini değerlendirdi “Görevim, inşaatları yapmak ve teslim etmek”
Başkan Tugay, kent gündemini değerlendirdi “Görevim, inşaatları yapmak ve teslim etmek”
İZBETON’a yönelik soruşturmalardan biri belediyenin suç duyurusu üzerine başlamış
İZBETON’a yönelik soruşturmalardan biri belediyenin suç duyurusu üzerine başlamış
Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel: “Var Gücümüzle Çalışıyoruz”
Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel: “Var Gücümüzle Çalışıyoruz”
Son Haberler
İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Murat Çalık, mahkumlar koğuşu penceresinde görüntülendi
İzmir Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Murat Çalık, mahkumlar koğuşu...
CHP Kurultay davasında yeni gelişme! Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
CHP Kurultay davasında yeni gelişme! Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
Eski İçişleri Bakanı Soylu’nun ofisi önünde yakalandılar: İki kişi tutuklandı
Eski İçişleri Bakanı Soylu’nun ofisi önünde yakalandılar: İki...
DEM Parti'den AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş'ın tahliyesinin reddedilmesine tepki: Mahkeme açıkça suç işliyor
DEM Parti'den AİHM kararına rağmen Selahattin Demirtaş'ın tahliyesinin...
Başkan Tugay müjdeyi verdi: Tüm işçiler geri alınacak
Başkan Tugay müjdeyi verdi: Tüm işçiler geri alınacak
Başkan Tugay: Bize ihtiyaç duyan herkesin kapısını çalacağız
Başkan Tugay: Bize ihtiyaç duyan herkesin kapısını çalacağız

Ana Sayfa
İZMİR
GÜNDEM
SİYASET
ASAYİŞ
SPOR
EKONOMİ
VİDEO HABER
SAĞLIK
KÜLTÜR-SANAT
EĞİTİM
MAGAZİN
Köşe Yazarları
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Üye Paneli
Günün Haberleri
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNDEM
  • İZMİR
  • KÜLTÜR-SANAT
  • MAGAZİN
  • Röportaj
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • Teknoloji
  • VİDEO HABER
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım