Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner ile başkent Moskova'da bir araya geldi. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, basına yaptığı açıklamada bu temasın taraflar arasında gerçekleşen sekizinci ziyaret olduğunu belirterek, görüşmenin son derece ciddi konuları kapsadığını ifade etti.
Uşakov, görüşmenin yapıcı, güvene dayalı ve faydalı bir atmosferde geçtiğini vurgulayarak, tarafların Ukrayna krizinin çözümü ve diğer güncel meseleleri masaya yatırdığını bildirdi. Rus tarafının cephedeki durumla ilgili değerlendirmelerini paylaştığı toplantıda, krizin kök nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiği üzerinde duruldu.
Rus ordusunun ilerleyişi ve siyasi çözüm vurgusu
Görüşmede ele alınan detaylara değinen Uşakov, Putin'in ABD'nin arabuluculuk rolünü takdir ettiğini ve Trump'a çözüm çabaları için teşekkürlerini ilettiğini aktardı. Uşakov, Putin'in ağzından şu ifadeleri kullandı:
“Görüşmede, son derece ciddi konular ele alındı. Rus tarafı, (Ukrayna'da) yürütülen özel askeri operasyon seyrinde oluşan durumla ilgili kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. Rus ordusunun cephede ilerlediği ve belirlenen hedeflere ulaşılacağı belirtildi. Elbette, krizin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı. Putin, Amerikalılarla meseleye siyasi diplomatik çözümlerin bulunmasına yönelik ortak çalışmaları sürdürmeye hazır olduğunu teyit etti.”
Temsilciler Kiev'e geçecek
Moskova'daki temaslardan sonra ABD'li heyetin rotasının Kiev olacağını belirten Uşakov, Witkoff ve Kushner'ın Putin'in barışçıl çözüm önerilerini Ukrayna yönetimiyle paylaşacaklarını söyledi. Uşakov, ABD'li temsilcilerin ziyarete ciddi hazırlıkla geldiklerini ve sadece çatışmanın bitmesi isteğini değil, somut çözüm önerilerini de getirdiklerini kaydetti.
Ekonomik iş birliği potansiyelinin de değerlendirildiği görüşmede, iki ülke arasında uygulanabilecek büyük projeler istişare edildi. Taraflar, liderler arasındaki kişisel temasların devam etmesi ve Witkoff ile Kushner aracılığıyla yürütülen çalışmaların sürdürülmesi konusunda mutabakata vardı.