Ege Odaları Platformu Başkanlar Kurulu, İzmir YMMO ve bölgedeki 14 Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavir Odalarının başkanlarından oluşuyor. Platform toplantısına Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu ve TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan da katıldı. Mesleki sorunların tartışıldığı toplantıda enflasyon düzeltmesinin işletmelere ve meslek mensuplarına getirdiği yükler de konuşuldu.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, vergide adalet için enflasyon düzeltmesinin vergisiz yapılması gerektiğini belirterek, "Büyük işletmeden vergi almayıp KOBİ’den alınması vergide adalet ilkesini zedeleyecektir. Bu nedenle hükümetimizin bu sorunu tümden çözmesi gerekiyor. Bu amaçla da enflasyon düzeltmesini vergisiz bir şekilde çözüme kavuşturması gerekir düşüncesindeyiz" dedi.
Çeşme Boyalık Hotel’de yapılan toplantıyı değerlendiren İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, mesleki dayanışmayı arttırmak, işbirliğini geliştirmek ve meslektaşlar arasında iletişimi güçlendirmek için yılda bir kaç kez bir araya geldiklerini söyledi. Ege Odaları Platformu’na dahil olan tek yeminli mali müşavirler odasının İzmir YMMO olduğunu söyleyen Zengin, “Biz Yeminli mali müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirler ile birlikte muhasebe mesleğinin iki halkasıyız. Bu sebeple mesleki dayanışma ve güçlü örgüte sahip olmak için bu tip platformlara katılmaya özen gösteriyoruz” dedi.
Zengin: “2024 hepimiz için zor bir yıl oldu”
2024 yılının serbest muhasebeci ve mali müşavirler için zor bir yıl olduğunu söyleyen Zengin, “Bu zorluğu onlar iliklerine kadar hissettiler. Ancak biz yeminli mali müşavirler de bu süreçte önemli sorunlar yaşadık. Bunun sebebi enflasyon düzeltmesinin yıl içinde uygulanması konusunda idarenin ısrarlı tutumu oldu” dedi. Meslek camiasının enflasyon uygulamasının yılsonunda uygulanmasını, ara dönemlerde uygulanmaması talebini dillendirdiğini söyleyen Zengin, “Bu talep vergi gelirlerine olan ihtiyaçtan dolayı kabul görmedi. Ancak yaşanan süreç şunu gösterdi ki, enflasyon düzeltmesinden vergi idaresinin beklediği vergi gelirlerini arttırıcı sonuç ortaya çıkmadı. Yakın zamanda yine enflasyon düzeltmesi ile ilgili konular kamuoyunun gündemine yerleşecek, çünkü 3. Dönemin geçici vergi beyannameleri hazırlanacak ve bu dönemde de enflasyon düzeltmesi uygulanacak. Enflasyon düzeltmesi 20 yıl aradan sonra ilk kez 2024 yılında uygulandı, gri alanları çok fazla, idare bu alanlarla ilgili ikincil mevzuatları süresinde yapmayınca uygulamada büyük kargaşalar meydana geldi” dedi.
Zengin: “Vergide adalet için enflasyon düzeltmesi, 2025 ten itibaren vergisiz olmalı”
Enflasyon düzeltmesi yapmanın zor olmadığını, asıl sıkıntının dönem içerisinde birden fazla bilanço hazırlamak olduğunu söyleyen Zengin, şöyle konuştu: “Bunun dışında bir diğer sorun da enflasyon düzeltmesinden vergi alınması. Yıl sonunda yapılacak sağlıklı bir değerlendirme ile öncelikle 50 milyon TL altında cirosu olan işletmelere geçici vergi dönemlerinde uygulanan enflasyon düzeltmesi muafiyetinin yılı kapsayacak şekilde sonuçlandırılması doğru olacaktır” dedi. Büyük ölçekli işletmelerde enflasyon düzeltmesinin getireceği vergi yükünden koruma sağlayacak kalemlerin daha fazla olduğunu ancak KOBİ’lerde bunların olmadığının altını çizen Zengin, “Bu sebeple büyük işletmelerin çoğuna vergi çıkmazken, KOBİ’ler için ilave vergi yükü ile karşılaşılmaktadır. Vergide adalet için enflasyon düzeltmesinin vergisiz yapılması gerekiyor. Büyük işletmeden vergi almayıp KOBİ’den alınması vergide adalet ilkesini zedeleyecektir. Bu nedenle hükümetimizin bu sorunu tümden çözmesi gerekiyor. Bu amaçla da enflasyon düzeltmesini vergisiz bir şekilde çözüme kavuşturması gerekir düşüncesindeyiz.”
Kartaloğlu: “KOBİ’ler de enflasyon düzeltmesi yapacak”
Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu ise Ege Odaları Platformu Odaları toplantımızı İzmir YMMO ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini ve kendilerinin de bu toplantıya katılmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Toplantıda yeminli mali müşavirlik ve mali müşavirlik mesleğinin sorunları, son gündemdeki konular enflasyon düzeltmesi konularını değerlendirdiklerini söyleyen Kartaloğlu, “563 numaralı tebliği ve 176 numaralı sirkülerin yayınlanmasından sonra biraz daha zor karmaşık hale gelen enflasyon düzeltmesi uygulaması, işletmeler açısından sorunlar doğuruyor. 50 milyon TL altında cirosu olan işletmeler geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmadılar ancak sanki hiç yapmayacaklarmış gibi bir algı var. Yıllıkda bu işletmeler de enflasyon düzeltmesi yapacaklar” dedi.
İş dünyasına uyarı, ek vergiler çıkacak
Küçük işletmelerde enflasyon düzeltmesi ilave vergi çıkaracağı uyarısında bulunan Kartaloğu,“İş dünyası bunu geç algılayacak, Mart-Nisanda mali tablolar önlerine konunca yine geç aksiyon almış olacaklar. Bugünden bunu bir kez daha ifade etmek istedik” dedi. Son 3 aya kadar idare ile çok güzel bir süreç yönettiklerini vurgulayan Kartaloğlu, “Tüm idari ve yasal düzenlemeleri istişari bir mekanizma oluşturularak yürüttük. Ancak son 3 ayda bu mekanizma bozuldu. Meslek camiasının görüş ve önerileri alınmadan düzenlemeler yapılıyor. Bunlar da ciddi sorunlara yol açıyor. Her aşamada beraber karar almak ve çalışmak zorundayız” dedi.
Kartaloğlu: ‘Ücretler hakkaniyetli belirlenmeli”
Yıl sonu bir tarife döneminde olduklarını da ifade eden Kartaloğlu, “Ücretlerimiz ResmiGazete’de yayınlanıyor. Yıllar itibariyle yeminli mali müşavirler ve mali müşavirler tarifesi ciddi erozyona uğradı. Bunu ortadan kaldırabilecek bir tarife üzerinde çalışıyoruz. Umuyorum bakanlığımız da bizi haklı görür ve bu sorunu da ortadan kaldırır” diye konuştu.