Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) son yerleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından ortaya çıkan tablo, yükseköğretim kurumlarında kayıt yaptırmama eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor. Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın derlediği verilere göre, toplam boş kalan kontenjanların 39 bin 851’i vakıf üniversitelerine ait.
İlk yerleştirme sonuçlarında 45 bin 374 olarak tespit edilen boş kontenjan sayısı, ek yerleştirme süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte artarak 54 bin 577 seviyesine yükseldi. Bu artışın dağılımına bakıldığında, lisans programlarında 33 bin 515, ön lisans programlarında ise 21 bin 62 boşluk bulunduğu görülüyor.
Vakıf üniversitelerinde doluluk oranları geriledi
Devlet üniversitelerinde durum daha istikrarlı seyrederken, vakıf üniversitelerinde kayıttan cayma oranları dikkat çekici boyutlara ulaştı. Devlet üniversitelerinde ek yerleştirme sonrasında toplam 6 bin 788 kontenjan boş kalırken, bu sayının 3 bin 79’u lisans, 3 bin 709’u ise ön lisans programlarında yoğunlaştı.
Vakıf üniversitelerindeki tablo ise ilk yerleştirmeye kıyasla olumsuz bir seyir izledi. Lisans programlarında ilk yerleştirmede 21 bin 811 olan boş kontenjan sayısı, ek yerleştirmeyle 24 bin 17’ye çıktı. Ön lisans programlarında da benzer bir artış yaşanarak, 13 bin 895’ten 15 bin 834’e yükselme kaydedildi.
Doluluk oranlarına yansıyan bu durum, devlet üniversitelerinde yüzde 99,3’ten yüzde 98,9’a hafif bir düşüş gösterirken, vakıf üniversitelerinde daha belirgin bir azalmaya neden oldu. Vakıf üniversitelerinin genel doluluk oranı ilk yerleştirmedeki yüzde 78,1’den ek yerleştirme sonrası yüzde 75,9’a gerileyerek 2,2 puanlık bir kayıp yaşadı. Ön lisans programlarında ise bu düşüş 2,5 puan olup, oran yüzde 81,8’den yüzde 79,3’e indi.
İlk yerleştirme sonuçlarına göre kayıt yaptırmayan öğrenci sayıları da bu eğilimi destekliyor. Devlet üniversitelerinde 43 bin 460 öğrenci kayıt hakkını kullanmazken, vakıf üniversitelerinde bu sayı 18 bin 769 olarak gerçekleşti.