Ankara merkezli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonun ekonomik etkilerini içeren teknik bir çalışma hazırladı. Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre yapılan analizde, operasyonun yol açtığı şok dalgasının bölgedeki savaş senaryolarıyla benzer sonuçlar doğurduğu saptandı.
Merkez Bankası tarafından hazırlanan, ‘Dışsal şok dönemlerinde döviz talebi: 2025-2026 analizi’ isimli çalışmada İmamoğlu operasyonunun yaşandığı süreç, isim verilmeden ‘2025 şok dönemi (Mart-Mayıs 2025)’ olarak yer aldı. Banka bu dönemi, ‘Yurt içi gelişmeler ile küresel ticaret politikasına ilişkin belirsizliklerin eş zamanlı olarak yoğunlaştığı çoklu bir şok ortamı’ şeklinde tanımladı.
Bölgesel gerginliklerin yaşandığı ‘2026 şok dönemi (Şubat-Nisan 2026)’ ise çalışmada ‘Bölgesel jeopolitik gerginliklerin küresel risk iştahını kayda değer ölçüde baskı altına aldığı bir dönem’ olarak tarif buldu. Araştırmada, nitelik itibarıyla birbirinden farklı olan ‘iki şok’ döneminin, Türkiye’deki döviz talebi ve yatırımcı davranışı üzerindeki etkileri değerlendirildi.
Yabancı yatırımcılar her iki şokta da kaçtı
Araştırma verilerine göre her iki şok döneminde de en yüksek döviz talebi yüzde 70-71 oranıyla yabancı yatırımcılardan geldi. Türk lirasını dövize çeviren yabancıların büyük bölümü ülkeden çıktı. İmamoğlu şoku ile savaş şokunun yerli ve yabancı yatırımcılar üzerinde bıraktığı hasarın eşit olduğu görüldü.
Yerli yatırımcının döviz talebi savaşı geçti
İmamoğlu operasyonunun yaşandığı dönemde yerli yatırımcıların döviz talebi, savaş şokunun yaşandığı dönemi geride bıraktı. Her iki kriz sürecinde de döviz talebinin yüzde 28-29’u yurt içindeki vatandaşlar tarafından oluşturuldu.