weather
34°
Gerçek Haberci Ekonomi TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonun ana eğilimi yavaşlıyor, sıkı duruş sürecek

TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonun ana eğilimi yavaşlıyor, sıkı duruş sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yatırımcılara yönelik sunumunda enflasyonun temel eğilimindeki düşüşü vurgulayarak para politikasındaki sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

3 Dakika
Okunma Süresi
TCMB Başkanı Karahan: Enflasyonun ana eğilimi yavaşlıyor, sıkı duruş sürecek

İstanbul'da düzenlenen Citibank Türkiye Yatırımcı Günü'nde "Enflasyon ve Makroekonomik Görünüm" başlıklı bir konuşma yapan Karahan, Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 31,5 seviyesine gerilediğini hatırlattı. Manşet enflasyondaki yükselişte arz şoklarının etkili olduğunu belirten Karahan, ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinin dezenflasyon sürecini yavaşlattığına dikkat çekti.

Karahan, öncü göstergelerin kiralarda dezenflasyon yönünde ilave alan bulunduğuna işaret ettiğini söyledi. Temel mal enflasyonunun önemli zorluklara rağmen ılımlı seyrini koruduğunu vurgulayan TCMB Başkanı, iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya karşın ikinci çeyrekte çeyreklik büyümenin hız kazandığını aktardı. Bu artışın arkasında dış talebin sanayi üretimini desteklediğini belirten Karahan, dezenflasyon sürecinde verimlilik artışının da hızlandığını ifade etti.

Dış ticaret dengesinde iyileşme sürüyor

Kapasite kullanımının tarihsel ortalamaların altında seyrettiğini kaydeden Karahan, yüksek frekanslı göstergelerin üçüncü çeyrekte yavaşlamanın süreceğine işaret ettiğini belirtti. Kredi büyümesinin tüm kredi türlerinde yavaşladığını söyleyen Karahan, enflasyon beklentilerinin bir miktar ihtiyatlı davranılması gerektiğini gösterdiğini de ekledi.

Dış ticaret dengesinin üçüncü çeyrekte daha fazla iyileşme gösterdiğini vurgulayan Fatih Karahan, turizm gelirlerinin güçlü seyrini sürdürdüğünü söyledi. Cari işlemler açığının olumsuz dış faktörlere rağmen yatay seyrettiğini dile getiren Karahan, yurt içi yerleşiklerin Türk lirası talebinin güçlü kaldığını ve döviz rezervlerinin güçlü seyrini sürdürdüğünü kaydetti.

Konuşmasında enflasyon verilerine ve öncü göstergelere değinen Karahan, şu ifadeleri kullandı:

“Aylık dalgalanmalara rağmen, son enflasyon verileri ve öncü göstergeler, enflasyonun ana eğiliminin yavaşladığına işaret ediyor.”

İktisadi faaliyete ilişkin veriler ve arz şoklarının yurt içi fiyatlara yansımasının sınırlı kalmasının iç talepteki zayıf seyri teyit ettiğini belirten Karahan, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yükselen enerji fiyatlarının enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü bir risk oluşturduğunu dile getirdi.

Para politikasının geleceğine ilişkin stratejiyi özetleyen Karahan, “Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.” dedi.

TCMB Para Politikası Kurulunun politika faizine ilişkin atılacak adımları, enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimini ve beklentilerini göz önünde bulundurarak ara hedeflerle uyumlu biçimde dezenflasyonun gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyeceğini vurgulayan Karahan, para politikası kararlarının enflasyon görünümü odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alındığını belirtti. Karahan, enflasyon görünümünün ara hedeflerden önemli ölçüde sapması durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız