weather
37°
Gerçek Haberci Ekonomi Yeni vergiler yolda mı? Bakan Şimşek açıkladı

Yeni vergiler yolda mı? Bakan Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmelerine dair yaptığı açıklamada hükümetin gündeminde eşel mobil sisteminden kaynaklanan yükü karşılayacak yeni bir vergi çalışması bulunmadığını bildirdi.

2 Dakika
Okunma Süresi
Haberleri
Yeni vergiler yolda mı? Bakan Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe gerçekleşmelerine dair yaptığı açıklamada hükümetin gündeminde eşel mobil sisteminden kaynaklanan yükü karşılayacak yeni bir vergi çalışması bulunmadığını bildirdi.

Ankara. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikaları ve bütçe performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg’e konuşan Şimşek, eşel mobil sisteminin neden olduğu gelir kaybına rağmen bütçe performansının güçlü bir seyir izlediğini belirtti.

Bakan Şimşek, yılın ilk dört ayındaki bütçe verilerini paylaşarak gelirlerin enflasyonun üzerinde seyrettiğini aktardı. “İlk 4 ayda bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 54,3 yukarıda. Yani enflasyonun çok üzerinde. Yıl sonu gelir hedefimizin yaklaşık 31.9’u gerçekleşti” diyen Şimşek, vergi gelirlerinin de aynı dönemde yüzde 55,6 oranında arttığını ve bu kalemde yıl sonu hedefinin yüzde 31,6’sına ulaşıldığını bildirdi.

Bütçe hedefleri ve vergi gelirlerindeki artış

İlk dört aylık vergi gerçekleşmelerinde kurumlar vergisi ve gelir vergisi kalemlerindeki artışın etkili olduğunu kaydeden Şimşek, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’nin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerilediğini belirtti. Petrol fiyatlarının 100 doların üzerinde kalması durumunda vergi kaybının 600 milyar TL’yi aşacağına işaret eden Şimşek, “Biz açığı %3,5 öngörmüştük. Bu seviyelerde hiç iyileşme olmazsa %4 civarına çıkabilir ama bizim hedefimiz, çabamız %3,5 civarında tutmak için olacak” şeklinde konuştu.

Yeni vergi çalışması gündemde yer almıyor

Yılın geri kalanında harcama disiplininin korunacağını vurgulayan Şimşek, “İlk dört ayın verileriyle şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bütçe hedefleri hala ulaşılabilir.” dedi. Şimşek, eşel mobil sistemi nedeniyle oluşan ek bütçe yükünü telafi edecek yeni bir vergi hazırlığı olup olmadığına dair soruya, “Gündemimizde şu anda herhangi bir yeni vergi çalışmamız yok” yanıtını verdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız