“Ekonomik krizden en çok etkilenen kesim işçiler ve emekçilerdir”
Yayınlanma :
03.10.2018 14:21


HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İzmir Delphi Technologies işçilerinin toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan’ına soru önergesi verdi.
EYLEM HAKLARINI KULLANMIŞLARDIR
Murat Çepni vermiş olduğu önergede içinde bulunulan ekonomik krizden en çok işçi ve emekçilerin etkilendiğini belirterek, “ İçinde bulunduğumuz ve giderek derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen kesim işçiler ve emekçilerdir. Krizi bahane eden işverenler, işçilerinin yasal hakkı olan maaş artışı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma ücreti gibi işçi alacakları ile ihbar tazminatı, kıdem tazminatı vb. gibi tazminatları içeren toplu iş sözleşmelerindeki taleplerde uyuşmaya varmamakta, krizin yükünü işçilere yüklemeye çalışmaktadırlar. İlgili sendikalar ile uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculuk yoluyla çözülmeye çalışılmaktadır. İzmir’de faaliyet göstermekte olan yabancı sermayeli Delphi Technologies Firması’nın işçilerinin bağlı olduğu Birleşik Metal İş Sendikası ile şirket arasında Eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine arabulucu süreci başlamıştır. İşveren, işçilerden maaş artışı ve hakları konusunda taviz vermelerini istemektedir. İşveren tarafından önerilen ücret artışı, enflasyon ve alım gücünün altındadır. Toplu İş Sözleşmesinden kaynaklanan alacaklarda da arabuluculuk sisteminin zorunlu olması; sendikaların işçinin hak ve menfaatlerini koruyup geliştirme görevlerini sekteye uğratmakta, işçilerin haklarının gasp edilmesine yol açmaktadır. İşçiler de fabrika içerisinde yasalarla ve anayasa ile güvence altına alınan eylem haklarını kullanmışlardır” dedi.
Bu bağlamda;
1- Kriz döneminde, Delphi işçilerinin maaş artış taleplerinin kabul edilmemesinin, hafta sonu tatillerinde ve resmi tatillerde fazla çalışmaya zorlanmalarının yasal dayanağı nedir? Bakanlığınız, Birleşik Metal-İş Sendikası ile şirket arasındaki toplu sözleşme sürecinden haberdar mıdır?
2- Toplu iş sözleşmesinin imza sürecinin uzamasından kaynaklı işçilerin hak kaybı nasıl telafi edilecektir? İşçilerin, işçi ailelerinin mağduriyetleri nasıl giderilecektir?
3- Birleşik Metal İş Sendikası ile arabulucu arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmazsa sendika grev kararı alabilir. Bakanlığınız, çalışanların sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak için ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Bugüne kadar mevcut sorunlara ve taleplere yönelik olumlu iyileştirici adım atılmış mıdır?
4- İşyerlerinde, herhangi bir sendikaya bağlı olmayan yaklaşık 15 milyon işçi de çalışmaktadır. İşçilerin sendikalaşmasının bizzat işverenler ve hükümet tarafından engellenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
5- İşçiler ve işveren arasında toplu iş sözleşmesinde sonuç alınamadığından başvurulan arabuluculuk sisteminin işçilerin haklarını kısıtlamaması, işçi çıkarlarını gözetmesi için ne gibi çalışmalarınız vardır?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: