Epley Manevrası ile Vertigodan Kurtulun
Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji bölümü uzmanlarından Dr. Egemen Vardarlı, iç kulaktaki denge kristallerinin oynamasına bağlı olarak oluşan vertigonun ilaçsız tedavisiyle ilgili bilgi verdi. Uzm. Dr. Vardarlı, Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı olan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor. Epley manevrası adı verilen özel baş hareketleriyle iç kulakta yerinden çıkan kristaller yerine oturtuluyor. Böylece hasta baş dönmesi şikayetinden tek seansta kurtulabiliyor dedi.
Yayınlanma :
26.01.2017 11:04


İç kulak kristallerinin yer değiştirmesi olarak da tanımlanan Benign paroksismal pozisyonel vertigonun baş dönmelerinde en çok görülen nedenler arasında olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Vardarlı, Baş dönmesinin en sık görülen nedeni Benign paroksismal pozisyonel vertigodur. Hastaların hep sorduğu soru vertigo bir hastalık mıdır Hayır vertigo (baş dönmesi) bir semptomdur. Baş dönmesi tek başına bir hastalık olarak kabul edilmiyor, baş ağrısı, tansiyon yüksekliği gibi bir semptomdur. Hastalık değildir, ancak birçok hastalığın habercisidir. Baş dönmesinin ciddi bir problemden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ancak muayene sırasında belli olur şeklinde konuştu.
3 Dakika Sürüyor
Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı oluşan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçların ikinci planda kaldığını anlatan Uzm. Dr. Vardarlı, uyguladıkları tedavi yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:
Benign paroksismal pozisyonel vertigoya bağlı olan baş dönmelerinin tedavisinde ilaçlar işe yaramıyor. Bazı özel manevraları yaptığımız zaman hasta yaklaşık 3 dakika içinde şikayetinden kurtuluyor. Epley manevrası adı verilen özel baş hareketleriyle iç kulakta yerinden çıkan kristaller yerine oturtuluyor. Böylece hasta baş dönmesi şikayetinden tek seansta kurtulabiliyor.
Uzm. Dr. Vardarlı, kişide baş dönmelerine eşlik eden güçsüzlük, his kaybı, yutmada güçlük, konuşmada pelteklik gibi şikayetler de varsa en kısa zamanda bir acil servise başvurulması gerektiğini kaydetti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: