Erdoğan 'İnsanlık Suçlusu' Sudan Liderinin Tutuklanması Talebine Gülüp Geçmiş
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) ‘insanlık suçlusu’ Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 13 Aralık’ta Ankara’de tutuklanmasını istediğini, gülüp geçtiklerini söyledi.
Yayınlanma :
28.12.2017 14:15


Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Beşir’i Darfur’da soykırım suçu işlemek, savaş suçları ve insanlığa karşı suçla itham ediyor.
El Beşir’le Erdoğan’ın yakın ilişkisi ise 2008’e kadar gidiyor. Tutuklanma endişesiyle ülkesinden çıkamayan el Beşir’in 2008’in ocak ayında dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Türkiye’ye ziyarette bulunması çok tartışılmış, yaverinin Anıtkabir özel defterini başındaki kapşonu çıkarmadan imzalaması da ayrıca tepki çekmişti.
‘Kim kimdir farkında değiller’
El Beşir, 13 Aralık’ta Kudüs gündemiyle toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi için tekrar Ankara’ya gelmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere bu son ziyaretin perde arkasını şöyle anlattı: “(UCM) Liderler zirvesini yaptığımız sırada bize mektup gönderdi. Mektubunda ‘Aldığımız bilgilere göre Ömer el-Beşir Türkiye’de. Beşir’in tutuklanarak tarafımıza verilmesi’ diye bizden bir talepte bulundu. Biz, bir, oraya zaten üye değiliz. İki, adamlar kim nerededir, kim kimdir, hâlâ farkında değiller. Böyle bir şeye ancak gülünür. Bizimle İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bir üyesi olarak böyle bir zirveye katılmış bir insanı biz kalkacağız sana teslim edeceğiz. Bu nasıl anlayıştır? Nasıl bir mantıktır? Nasıl hukuktur? Bunu anlamak mümkün değil. Sadece güldük geçtik.”
UCM, el Beşir’i 2000’li yıllardan itibaren yıllarda Güney Sudan’daki iç karışıklıklar sırasında 300 binden fazla kişinin ölümü, 2.7 milyon kişinin evinden sürülmesinden sorumlu tutuyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: