Erken tanı ile kanseri yenmek mümkün
Tütün kullanımının, ağız akciğer, karaciğer, mide, yumurtalık kanseri olmak üzere yaklaşık 15 farklı kanser türüne neden olduğu tespit edildi.
Yayınlanma :
05.04.2019 18:00


Başhekim Yardımcısı ve Genel Cerrahi Uzmanı Tuğçe Karaçay, kanserin maddi ve manevi yönden uzun süreli bir mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu ifade etti. Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer ve prostat kanseri olduğunu belirten Tuğçe Karaçay “ Kadınlarda ise en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak kanseri üçüncü sık görülen kanser türüdür. Çocukluk çağı kanserlerinde lösemi en sık görülen kanser çeşididir. Günümüzde kanser yüzde 30-50 oranında önlenebiliyor. Erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilirse bu oran daha yükseliyor. Kanser hastalığının en bilinen nedeni tütün kullanımıdır. Tütün kullanımının, ağız akciğer, karaciğer, mide, yumurtalık kanseri olmak üzere yaklaşık 15 farklı kanser türüne neden olduğu tespit edildi. Sağlıklı bir diyetle, sağlıklı kiloyu koruma fiziksel aktif olmakla hastalıktan korunabilir. Kanseri erken teşhis etmek neredeyse her zaman hastalığı tedavi etmeyi ve hatta iyileştirmeyi kolaylaştırır. Herkes belli zaman aralıklarıyla Erken Teşhis Tarama ve Eğitim merkezlerine ( KETEM ) gitmelerini öneriyorum" şeklinde konuştu.
Üroloji Uzmanı Onur Yıldırım, ürolojik kanserler içinde en sık görüleni prostat kanseri olduğunu belirterek “Erken tanıda kanda PSA bakılması önemlidir. 50 yaş üzeri her erkek yılda 1 kez PSA testi yaptırmasını öneriyorum. Hasta idrarında kanama görüyorsa mutlaka vakit kaybetmeden uzaman muayene olması gerekiyor. Böbrek ve böbrek kanalını ilgilendiren kanserler genellikle belirti vermez. Testis kanseri oldukça nadir görülen kanser türüdür. En önemli bulgusu testiste oluşan ağrısız ve dokunulduğunda kaya gibi sert ve düzensiz sınırlı kitle hissedilmesidir“ dedi.
Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahi Uzmanı Duygu Baykal ise açıklamalarında şunları kaydetti: “Diğer tüm kanserler gibi gerek beslenme bozuklukları, gerek çevre koşullarıyla birlikte tanı yöntemlerinin artmasıyla beyin ve omurilik tümörlerini tespit edilebilir hale geldi. Beyin tümörlerinin en büyük şikâyeti baş ağrısıdır. Bütün baş ağrısı da tümör anlamına gelmemektedir. 3 gün süren ve ağrı kesiciye yanıt vermeyen, kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyecek baş ağrısı varsa yeni tetkikleri akılda bulundurmak gerekmektedir. İleri tetkik sonrası erken tanı koyabilirsek, erken tanı ile müdahale sonrasında ameliyat sonrası hayat kalitesindeki artışı daha da çok elde edebiliriz. Bunun dışında omurilik tümörlerinde bazı yanlışlar var. Boyun ağrısı veya sırt ağrısı olacak diye bir şart yok, ama şunu akılda bulundurmak gerekiyor. Beyin tümörlerinde bacaklarda ağrı olmak zorunda değil. Ağrısız tepki bacak uyuşukluğu varsa mutlaka omurilik tümörü akılda bulundurmak gerekir. En kısa zamanda doktor kontrolüne gelmesi gerekmektedir”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: