ESNAF, EKONOMİNİN CAN SUYUDUR
AK Parti İzmir 1'inci Bölge Milletvekili Adayı Necip Nasır, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve oda başkanlarını ziyaret etti.
Yayınlanma :
29.04.2015 10:30
Çocukluğundan bu yana esnafın yanında yer aldığını kaydeden Necip Nasır, “Ben de sizlerden biriyim. O yüzden sizlerle buluşurken ayrı bir heyecan ve mutluluk hissediyorum. Esnaflık bir kültürdür ve o kültür geçmişten günümüze kadar devam etmektedir. Esnafın sözü senet yerine geçmiştir. Esnaf yalan söylemez. Küçükken değerli bir eşya ya da para bulduğumuzda çevremizdeki her esnafa sorar, kimin olduğunu öğrenmeye çalışırdık. Ya da bulduğumuz değerli eşyayı bir esnafa verirdik. Kaybeden kişinin eşyasını soracağı ilk yer ise esnaf olurdu. Esnaf, bulunduğu yerin emniyetidir. Koruyucusu kollayıcısıdır. Kısacası, esnaf can suyudur. Çevremizde esnaf varsa kendimizi güvende hissederiz. Esnaf söz verirse onu mutlaka tutar. Esnaf değerleri korur. Bir olay karşısında birlikte hareket eder” diye konuştu.
Esnafa verilen kredilerin faizleri düştü...
Bu ülke esnafının yazar kasa fırlattığı 2001 - 2002 şartlarını geride bıraktığının altını çizen Necip Nasır, “2002'de faiz yüzde 56 idi ve yüzde 12 sübvansiyon yapılıyordu. Esnaftan yüzde 47 faiz alınıyordu. Şimdi ise yüzde 50 sübvansiyon ile yüzde 4 - 5 civarında faizlere kadar düşüldü. 2002'de kredi kullanan esnaf sayısı 63 bin civarındaydı ve bu sayı giderek düştü. Buna karşın 2014'te 317 bin esnafımız kredi kullandı. 2002’den bu yana ise 1 milyon 100 bin esnaf kredi kullandı. Kredi tutarının toplamı ise 2002'de 153 milyondu, 2014'te kullanılan miktar ise 81 kat artarak 12,5 milyar TL.'ye ulaştı” ifadesini kullandı.
2002'de 31 bin yeni şirket açıldığını ve bunların birçoğunun kapatıldığını hatırlatan Nasır, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl kapanan şirketlerde bin 529 azalma oldu, açılanlarda ise 7 bin 737 artış oldu. Ülkenin geldiği durumu kısaca anlatmak gerekirse, otomobil satışları 2002'de 31 bin adet olmuştu. Bu sayı geçen yıl 665 bine yükseldi. Belli bir hayat standardı toplumun tüm kesimlerini etkiledi”
İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise listelerde esnafa yakın kim var diye baktıklarını aktararak, Necip Nasır’ın adaylığının kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: