“EÜ Edebiyat Fakültesi Eski Eser Koleksiyonu” tarihe ışık tutuyor
Yayınlanma :
24.10.2018 11:19


Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1995 yılında faaliyete geçirilen ve içerisinde nadir ve dikkat çeken eserleri bulunduran “Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Eser Koleksiyonu” Fakülte Dekan Yardımcısı Arife Karadağ’ın katılımı ve Uzm. Mehmet Önder'in anlatımı ile öğrencilere tanıtıldı.
Koleksiyonda şuan için 794 adet sikke ile 713 adet arkeolojik ve etnografik karakterli eser bulunduğunu söyleyen Uzm. Önder, “Bu eserler, yaklaşık M.Ö. 3 bin yıldan M.S. 20’nci yüzyıla kadar olan bir döneme yayılmaktadır. Bu eserlerden Mısır hiyeroglif yazıtı içeren bir sunak kaidesi, silindir mührü, çivi yazılı kil tabletleri, Grekçe ve Osmanlıca yazıtlı mezar stelleri, çanak-çömlek ev aletleri, mimari süsleme, figüran, amforalar, tüfekler, tabancalar ve ayrıca Grek, Roma Bizans sikkeleri ile Selçuklu, Beylikler, Osmanlı ve Avrupa sikke örnekleri sergilenmektedir” dedi.
Sergi Salonunun 1996 yılında düzenlendiğini ve eserlerin bu yılda sergilenmeye başladığını ifade eden Uzm. Mehmet Önder, “Sergi Salonu, Edebiyat Fakültesi Dekanlığı koridorunda bulunmaktadır. Sergi Salonun hazırlanmasına, Ege Üniversitesi’nin eski rektörlerinden Prof. Dr. Refet Saygılı, Prof. Dr. Mükerrem Usman Anabolu, Manisa Eski Milletvekili ve Koleksiyoner Hayri Büke, Eski İzmir İngiliz Konsolosu A.William Buttigieng, Eski Urla Belediye Başkanı Bülent Baratlı, Eski Karşıyaka Belediye Başkanı A. Kemal Baysak, Haluk Akbaşoğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çimentaş ve fakültemiz dışında da bulunan kişiler ve kuruluşlar katkıda bulunmuştur” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: