‘Ev’de kriz büyüyor: Projeler yarım kaldı
İnşaatta tahsilat hızı, güven endeksi düşerken, borçlarını ödeyemeyen firmalar ise finans kurumlarının kapılarını çalıyor.
Yayınlanma :
10.08.2018 09:59


İnşaat sektöründe kriz büyüyor. Tahsilat hızı, güven endeksi hızla düşerken, yükselen dolar ise şirketlerin maliyetlerini artırdı. Borçlarını ödeyemeyen birçok firma ise borç yapılandırmaları için finans kurumlarının kapılarını çalıyor.
Projeler yarım kaldı
Türk Lirası’nın soluksuz değer kaybetmesi Türk şirketleri ve bankalarının yabancı ve yerel para birimi borçlarının maliyetlerini kaçınılmaz şekilde artırıyor. İnşaat sektörü temsilcileri de, ekonomik programda uygulanması elzem olan mali ve parasal sıkılaştırma tedbirlerinin, yavaşlama sinyalleri veren inşaat faaliyetlerini kısa-orta vadede daha da baskılayacağına dikkat çekerken, döviz ve faizdeki yükseliş eğilimine karşı sektörün desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.
BusinessHT’ye göre, daha çok yol inşaatlarında üstlenici olarak faaliyet gösteren Sedyol İnşaat , Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne adi konkordato talebinde bulundu. Payas İnşaat Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından talep edilen konkordatonun tasdiki davasında ise İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2 Ağustos tarihinde 3 aylık geçici mühlet verirken, konkordato komiseri atandı.
Varlık yönetim şirketi Hayat Varlık’ın Üst Yöneticisi (CEO) Hilmi Güvenal, bankaların yeniden yapılandırmalarla uğraştığı için eski kredileri satmasını beklediğini belirterek, bu yıl içinde bankalardan 1 milyar liralık inşaat sektörü kredilerinden NPL satışı öngördüğünü söyledi. Reuters’e konuşan Güvenal, “Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründen satış görebiliriz.
Birkaç yıldır yarım kalan inşaat projeleri, müteahhitlere verilen krediler var. Yarım kalmış inşaat projeleri dahil inşaat kredilerinin bu sene satılmasını bekliyorum” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: