Genç cildin ve sağlıklı vücudun anahtarı: Kollajen
Dr. Meltem Ayran, vücutta bulunan kollajen hakkında bilgiler verdi.
Yayınlanma :
16.12.2019 02:15


Kollajen üretimini azaltan etkiler hakkında bilgi veren Dr. Ayran, “Yaşla birlikte kollajen üretimi azalır ve cildimiz kuru, kırılgan, kırışık hale gelir, eklem kıkırdaklarımız da zayıflama olur. Kadınlarda menopozla birlikte kollajende çok dramatik bir düşüş olur ve 60 yaşında önemli kollajen kaybından söz edebiliriz. Vücutta kollajeni azaltan nedenler; diyette yüksek şeker alımı, sigara, tütün ve diğer kimyasallar kollajen ve elastin liflerine zarar verir. Nikotin, damarların kasılarak cilde gerekli besin ve oksijenin ulaşmasını engeller. Ultraviyole ışınları, otoimmün hastalıklar, vücut kendi kollajenine zarar verebilir. gebelik olarak hasarlı ya da işlevsiz kollajen üretilebilir, yaşlanma gibi nedenler yer alıyor” diye konuştu.
Medikal estetik uygulamalarıyla kollajen üretiminin tetiklenebildiğini ve üretimin artmasına yardımcı olmanın mümkün olduğu gibi besinlerle de vücuda yardımcı olunabildiğini ifade eden Dr. Ayran, vücutta kollajeni artıran etkiler hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Prolin, yumurta akı, et, peynir,susam soya, lahana, ay çekirdeği, C vitamini, antisiyanidin, berrylerde bulunur, yaban mersini,frambuaz, kiraz, bakır, deniz kabukluları, kırmızı et, karaciğer, lifli yeşillikler, A vitamini, dışarıdan alınan kollajenler, balık, sığır, domuz ve koyundan elde edilir. Kabaca, balık kaynaklı kollajenlerin cildimiz için daha iyi olduğunu sığır kollajeninin de eklemlerimiz için daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.”
Hidrolize kollajen kullanımın da biyoyararlanımının daha yüksek olacağını kaydeden Dr. Ayran, “Günlük doz en az 2,5 gr olmalıdır.12 haftalık kürü, 30-50 yaş arasında yılda 2 kez. 55 yaş üstünde de yılda 3 kez kür yapılabilir. Kollajen üretimine destek veren, C vitamini, Alfalipoikasit, Coenzimq10 ve Glutatyonu da ihmal etmememiz gerek” açıklamalarında bulundu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: